10 децембра, 2023

Амбер алерт систем од данас у Србији

Амбер алерт систем „Пронађи ме“, чија имплементација дданас почиње у Србији,  разликоваће се од сличних система у свету по томе што се радило на превазилажењу проблема и мањкавости које су друге земље имале, каже директор Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић.

– Сматрам да ће систем заиста добро радити јер смо га ми подредили нашем поднебљу и ономе што видимо да јесте проблем када причамо о нестанцима наше деце. Морам рећи да је систем „Пронађи ме“ први у региону и у већем делу земаља Европе – рекао је Јурић, а преноси РТС.

Игор Јурић је објаснио да ће се прва фаза покретања система састојати од тога што ће медији прекидати емитовање својих програма на 30 минута у првих осам сати. Мораће да се објави једна форматирана фотографија несталог детета са основним информацијама и, евентуално, подаци везани за нестанак – где је дете последњи пут виђено, шта је имало на себи.

Затим ће мобилни оператери послати својим корисницима поруку о несталом детету, са линком сајта Министарства унутрашњих послова. ЈП „Путеви Србије“, аеродром „Никола Тесла“, аутобуске и железничке станице објављиваће на екранима информацију о нестанку детета.

Јурић је нагласио да систем не може бити покренут са сваким пријављеним нестанком, већ морају да буду испуњени одређени услови.

– Уколико је дете млађе од седам година, систем ће се аутоматски покренути. Такође ће се покренути и ако је дете млађе од 18 година и има неки облик инвалидитета, као и у ситуацији када се поуздано зна да је дете у животној опасности – објаснио је Јурић.

Истакао је да ће о покретању и прекиду система одлучивати искључиво Полиција.

Јурић каже да ће друга фаза надоградње система почети одмах након прве фазе и она ће укључити тржне центре, бензинске пумпе, банке и друга места на којима је велика фреквенција људи, као и друштвене мреже.

Рекао је да је, према његовим сазнањима, МУП већ у контакту са компанијом „Мета“ како би се установиле одговорне особе које ће гарантовати да се објава о нестанку повуче када дете буде пронађено.

– Када су у питању друштвене мреже, у Србији још увек недостају одговорна лица која могу гарантовати да ће, када се повуче објава, и када је дете пронађено, сви ти подаци бити повучени и да нема никакве опасности по заштиту личних података – објаснио је Јурић.

Систем Амбер алерт омогућава брзу размену информацијама о несталој деци како би се мобилисала јавност и повећале шансе за њихово проналажење.

Назван је према девојчици Амбер Хагерман, која је отета и убијена у Арлингтону у Тексасу 1996. године, након чега је покренута кампања за успостављање система за брже реаговање за нестале и киднаповане особе.

Након САД, идеја хитног упозорења за несталу децу постала је глобална иницијатива и користи се у Канади, Великој Британији, Француској, Немачкој, Холандији, Италији, Аустрији, Мексику, Бразилу и у Аргентини.

не, не , не!!!!!!