Никола Крнић из Кикинде, производи банатску краљицу и узгојем лудаја бави се већ 15 годинa. Ова једногодишња биљка није захтевна за узгој и јулска киша допринела је да стање пред бербу буде солидно.
-Током јуна сам наводњавао парцелу од пола јутра на којој су лудаје. То је био и први топлотни талас ове године, а засад је био у развоју. На њиви имамо систем кап по кап који је помогао да се лоза развије, а киша је била пресудна код опрашивања – каже Никола Крнић.

Лудаја је заснована почетком маја и сетва је обављена у правом тренутку. Крнић је производњу наследио од оца који је тикву почео да узгаја на мањој парцели да би је са годинама повећавао и улагао у њу.
-Ове године имам тамбурице и украсне лудаје и задовољан сам родом. Лоза је још увек зелена, у доброј је кондицији и уколико буде кише може да настави да цвета и да у септембру и октобру избаци још неки плод. Берба ће почети ускоро, крајем августа, тада ће бити и најлепша за јело – појашњава наш саговорник.
Осим за колаче, последњих година бундева се тражи и за производњу крафт пива.

-На мојој парцели првенствено је песак и то тикви савршено одговара, наравно када су температуре просечне, а њих дуго година уназад нисмо имали – каже Никола Крнић.
Ове године су 40. јубиларни „Дани лудаје“, а наш саговорник председник је председник удружења „Кикиндска лудаја“ које окупља произвођаче такмичарских бундева.
-Првог дана манифестације планирамо предавање на ком ће учествовати еминентни стручњаци са Института за ратарство и повртарство. Тема ће бити савремени начин узгоја лудаје. Трећи пут бираће се најслађа кикиндска лудаја. Такмичиће се мускатне тикве и тамбурице, а уз помоћ аутоматског рефлектометра одредићемо сласт. Наши чланови учествоваће и као судије на мерењу најтежег и најдужег плода лудаје – истакао је Крнић.
А.Ђ.