Температурне осцилације нису имале негативан утицај или нити ће оставити последице на воћне врсте истакла је Јелена Кљајић, саветодавац ПСС.
-Прошле године у ово време имали смо температуре до 20 степени, те је воће изашло из фазе мировања још у фебруару. И у наредним даним прогнозирају се ниске температуре и мразеви, тако да неће бити ранијег почетка вегетације – сазнајемо од Кљајићеве.
Oво доба године право је време за резидбу воћа. Да се овај посао квалитетно уради омогућују и тренутни временски услови. Резидба је регулатор родности и врло је важна.

-Ово је идеалан период за резидбу воћа. Прве на ред долазе јабучасте врсте, док за коштичаве врсте треба још мало сачекати јер су оне осетљивије на измрзавање и ниске температуре. Воћари треба да почну са резидбом која је једна од најважнијих агротехничких мера јер она посредно регулише принос – напомиње Јелена Кљајић.
Резидба и бујност стабла међусобно утичу једно на друго, али за састављање доброг плана резидбе од велике су важности и остали аспекти технологије гајења. Резидба родних стабала се углавном обавља у периоду мировања.
-Саветујем воћаре да пре резидбе прво прегледају своје засаде, обиђу их утврде родни потенцијал пупољака и тек на основе тога одреде адекватну резидбу. Гране би требало глатко орезати након оштећења. Након тога, на биљци остају отворене ране које су идеалне за продор разних болести – напомиње Јелена Кљајић.
Појава штеточина и корисних организама такође треба да се прати.
А.Ђ.