Штрајк просветара: У већини школа у среду без наставе

Репрезентативни синдикати у просвети одлучили су да у среду 2. октобра ступе у једнодневни штрајк и најавили тоталну обуставу наставе.

На територији Града Кикинде часова неће бити ни у једној средњој школи, као ни у основним „Ђура Јакшић”, „Фејеш Клара”, „Жарко Зрењанин”, „6. октобар”, „Васа Стајић” у Мокрину, „Глигорије Попов” у Руском Селу, „1. Октобар” у Башаиду.

У ОШ „Вук Караџић” наставе у преподневној смени неће бити, док ће наставници држати скраћене часове.

Часове у трајању од 30 минута имаће и ђаци у школама „Миливој Оморац” у Иђошу, „Петар Кочић” у Накову и „Славко Родић” у Банатском Великом Селу, док ће у новокозарачкој „Иво Лола Рибар” учитељи и део наставника бити у обустави рада, а део наставника ће држати скраћене часове од по 30 минута.

Редовна настава одвијаће се једино у Основној школи „Братство-јединство” у Банатској Тополи.

Представници синдиката образовања и предшколства данас су на састанку с премијером и ресорним министром. Повећање плата, очекује се, биће главна не и једина тема. Подсетимо, синдикати су затражили да се предложене измене и допуне Кривичног законика нађу у јавној расправи и да буду усвојене у Скупштини Србије по хитном поступку.

Такође, траже да се почетна плата наставника, односно запосленог са седмим степеном стручне спреме, а у складу са потписаним Протоколом са Владом Србије, у јануару 2025. године изједначи са просечном зарадом у Србији (према последњем објављеном податку Републичког завода за статистику). Повећање треба да буде у једнаком проценту за све запослене у просвети.  Затражено је и да се до краја 2024. године, уз консултације са репрезентативним синдикатима, изврши измена Уредбе о коефицијентима за обрачун и исплату плата запослених у јавним службама. Такође, синдикати траже да се запосленима у образовању исплати „новогодишња награда“ у складу са Посебним колективним уговором.

Don`t copy text!