На „Питијади“ у Новим Козарцима оборена два рекорда – у дужини пите за Гиниса и у броју такмичарских пита

На 14. „Питијаду“, такмичење у прављењу најбоље пите од кромпира, ове године стигло је чак 60 ових специјалитета, чиме је оборен рекорд у броју учесника.

Најукуснију кромпирушу, по оцени жирија, направила је млада Козарчанка, тридесетдвогодишња Зорана Војновић Буљин.

– Никада до сада нисмо учествовали на „Питијади“. Овога пута то сам учинила на молбу ћерке Мире која данас слави рођендан и која ми је помагала. Пите правим од малена, уз своју баку, која ме је томе и научила – рекла је Зорана.

Победнички пехар, диплому и слику, примила је управо слављеница.

– Данас пуним шест година. Помагала сам мами, није тешко, пуно се ренда и онда мама направи питу и највише једем ја – рекла нам је Мира.

И друго и треће место отишло је у руке Козарчанки, чланица Удружења жена „Нови Козарци“. Другопласирану питу направила је Наташа Вујић, а треће место заузела је Ивана Ступар.

На манифестацији одржаној на малим теренима поред фудбалског стадиона, упркос лошем времену и по ветру, 27 жена из удружења из овог места правило је питу за Гиниса. Ове године она је била два центиметра дужа од прошлогодишње – измерено је 30,55 метара, а утрошено је по 25 килограма кромпира и брашна,16 килограма лука, 10 литара уља и, по укусу, соли и бибера.

– Пита има посебан значај за нас, наши преци су је донели у ове крајеве и она је, на неки начин, очувала наше детињство и младост. Сада и млађе генерације знају да је праве јер су схватили да ова традиција треба да остане и да је пренесу својим потомцима – рекла је Јадранка Ступар, председница Организационог  одбора „Питијаде“. – Поред рекорда који су постигнути, морам да истакнем да никада до сада није било толико укусних пита.

Она је додала да су пите стигле из удружења жена из Кикинде, Кумана, Честерега и многих других места, али највише их је направљено у кухињама домаћица из Нових Козараца.

Питу су ове године правили и најмлађи Козарчани, ђаци ОШ „Иво Лола Рибар“. Ову традиционалну манифестацију организује Удружење жена „Нови Козарци“, уз подршку Месне заједнице и Града. Својим присуством подржали су је градоначелник Никола Лукач и председник Градског парламента, Младен Богдан.

– Нови Козарци се препознају по „Питијади“ која је симбол очувања обичаја и културе Крајишника који су се овде населили. То је и разлог да се, у наредном периоду, још више уложи у манифестације које чувају традицију, као што је ова у Новим Козарцима – истакао је градоначелник.

По проглашењу победника уследила је хуманитарна продаја пите за Гиниса.  Велики број Козарчана и гостију испратио је своју омиљену манифестацију и позвао све да и следеће године дођу, на јубиларну, 15. „Питијаду“.

С. В. О.

Don`t copy text!