Концертом народних игара у суботу почињу програми обележавања Дана Месне заједнице Башаид

Дан ослобођења у Другом светском рату обележава се у Башаиду као Дан Месне заједнице и Дан Основне школе „1. Октобар“. Програми се одвијају од суботе, 28. септембра, и започеће наступом фолклорних ансамбала који организује КУД „Башаид“.

– На Концерту народних игара учествоваће културно-уметничка друштва: „Коло“ из Арада, побратимско Друштво „Сретење“ из „Орашца“, „Бранислав Нушић“ из Ђурђева, „Јован Аћимац“ из Кумана и домаћини, КУД „Башаид“, чије ће млађа и средња група извести игре из Баната и из централне Србије. Ми се припремамо, одржавамо пробе од половине септембра. После концерта, приредићемо дружење са гостима – каже Радован Ћирић, члан Управног одбора културно-уметничког друштва „Башаид“.

Концерт ће се одржати у сали Дома културе, од 19 сати. Улазак је 200 динара.

За недељу је заказано такмичење у кувању рибље чорбе, „Котлић 202. Башаид“, на платоу код Дома културе, од 10 сати. На дан централне манифестације, у уторак, 1. октобра, од 10.30, у дворишту сале Месне заједнице одржаће се традиционална „Крофнијада“, а у 11 сати биће положени венци на Споменик палим борцима.

У холу Основне школе, од 19 сати, биће уприличена промоција књиге Станиславе Бакић Јоканић, „Сасвим личне приче“. Поред ауторке, о књизи ће говорити Бранислава Благојевић, Сенка Влаховић, Жико Николић и Дивна Јоканић.

Програми се реализују уз подршку Града и спонзора.

С. В. О.

(Фото: Горан Биримац и ФБ страница МЗ Баашаид)

Don`t copy text!