Објављени резултати конкурса Града и БКЦ: прве књиге објавиће Ксенија Голубовић, Чарна Цвијић и Сара Балаж

Три књиге младих аутора до 35 година старости биће објављене на основу конкурса који су и ове године успешно реализовали Град Кикинда и Банатски културни центар (БКЦ) из Новог Милошева.

Конкурс је био отворен од 29. марта до 1. јула ове године, када су млади аутори слали пријаве са необјављеним рукописима поезије, прозе, есеја и књижевне критике. Услед великог броја пристиглих пријава, пред жиријем је био захтеван задатак да изабере и награди три најбоља рукописа.

У ужи избор уврштени су: Ксенија Голубовић, Сара Балаж, Ана Секулић, Стефан Ђурић, Марко Мијатовић и Чарна Цвијић, а потом су одабране три ауторке које су се, у озбиљној конкуренцији, издвојиле својим књижевним даром и стваралачком зрелошћу. Донета је одлука да се објављивањем прве књиге награде: Ксенија Голубовић – „Сви смо се родили љубоморни на птице”, Чарна Цвијић – „Док се вечност не заврши” и Сара Балаж – „Кад сам веровала у једнороге” (радни наслов).

Жири је радио у саставу: др Младен Ђуричић, књижевни критичар, мср Андреа Беата Бицок, књижевна критичарка, и Радован Влаховић, књижевник и директор БКЦ-а (председник жирија). Одлука о избору награђених аутора је донета једногласно, а у саопштењу се наводи због чега су се издвојили баш наведени наслови:

„По завршетку конкурса новија српска поезија биће богатија за две песничке збирке, на којима ће бити исписана имена младих ауторки које су на истом темељу изградиле потпуно другачије поетске светове. Ксенија Голубовић потписује збирку „Сви смо се родили љубоморни на птице” у којој кроз седам песничких циклуса проговара о различитим темама и чини да останемо запитани пред њеним стиховима… Композиција и садржина збирке завређују озбиљну читалачку пажњу, а са њом и ауторка претендује да заузме значајно место у новијој српској поезији.

Са великим потенцијалом, Сара Балаж у збирци под радним насловом „Кад сам веровала у једнороге”, исписује љубавну поезију која говори о проживљеном искуству једне двадесетогодишњакиње. Претварајући емотивне тренутке у јаке песничке слике она показује књижевни таленат који заслужује да се развија и буде примећен у годинама које долазе.

На упечатљив начин изражава се и Чарна Цвијић у прозном делу „Док се вечност не заврши”. Награђени рукопис на граници је између новеле и кратког романа, а посебно се истиче својом композицијом, пажљиво грађеним ликовима и књижевним језиком који већ на првим страницама надраста ауторкине године. Све похвале заслужује и избор теме, као и начин на који је она уметнички обрађена. Читајући овај рукопис, жири је препознао и богато читалачко искуство које ауторка поседује, што заслужује посебну похвалу“.

Рукописи награђених аутора биће објављени у едицији „Прва књига” Банатског културног центра, наводи се у саопштењу овог издавача.

Don`t copy text!