Миљан Прљета посебно везан за Банат: Средина ме дочекала божанствено

„Кикиндско лето” доноси нам у суботу 24. августа још једну представу. Реч је о лакој комедији „Љубав на сеоски начин“ коју ће извести глумци позоришта „Славија“, по тексту и у режији Радета Вукотића.
Ради се о комаду из такозваног „булеварског“ миљеа. У глумачкој подели видећемо и многа позната лица са малих и великих екрана, међу којима је и Миљан Прљета, познат и као успешан ТВ водитељ, најпре квизова на РТС-у, а у последње време и јутaрњег програма на Блиц телевизији.
Он се можда и највише радује доласку у Кикинду, јер је за Банат посебно везан.
-Ја сам генерација која је ’92. године избегла из Мостара. Стицајем околности и одређених родбинских веза које је моја породица имала, ми смо 1992. године дошли у село Равни Тополовац код Зрењанина и ту почиње једна друга фаза мог детињства. У почетку је све било шокантно. Шокантан је рат сам по себи, шокантно је бежање од тога ратног сукоба и долазак из брдовите Херцеговине у плодну и племениту равницу Војводину. На страну све околности које су у том периоду биле, та средина ме је дочекала божанствено- прича глумац.
Принтскрин јутјуб
– Ја као дете памтим ту равницу као нешто што је тако широко као и срца тих људи који су нас дочекали тамо у Равном Тополовцу. Ту сам наставио и завршио пети разред основне школе, упознао неку дивну децу која су ми много помогла у тим тренуцима, као и њихове родитеље, наставнике, као и све људе у Равном Тополовцу који су нам помагали несебично. Тако да Тополовац памтим као једну прву базу неког другог, другачијег одрастања и неке борбе за живот у који сам касније ушао. Војводина од тог тренутка постаје заиста велики део мога срца. Војводина, као и људи који живе у њој су ми несебично пружили себе без обзира на нацију, веру, религију, на било какво политичко или неко друго опредељење. Тако да ме и дан данас Војводина прати, а пратим и ја Војводину, ту равницу и ту ширину коју она пружа – наводи овај рођени Мостарац, додајући да има срећу и задовољство да у свом раду обухвата и позориште и телевизију.
– Школовао сам се за позориште. Академија уметности у Новом Саду (ето, опет Војводина, од које не могу и не желим да побегнем; прим. М.П.) је Академија која нас је у то време највише школовала за позориште. Позориште памтим од почетка, надам се да ћу га памтити и на крају свог живота као нешто чему сам се увек враћао и са највећом могућом страшћу уживао и доживљавао га. Добио сам неке лепе награде као потврду за добро урађен посао, али најлепша ствар за мене је што имам ту част да радим и у позоришту и на телевизији- сумира овај глумац.
Иначе, у комаду “Љубав на сеоски начин” радња је заснована на мештанину Илији који сазнаје да га жена вара са локалним ветеринаром. Одлучује да јој се реваншира и да нађе љубавницу, како би је направио љубоморном. Заплет се догађа кад се у причу укључи и комшиница Брана која признаје да је већ имала кратку везу са Илијом, али и са ветеринаром. Кад то дозна Бранин муж Милоје, доћи ће до велеобрта.
Представа cе игра у суботу у 2o сати у дворишту Курије, а улазак је бесплатан.
Н. Савић
Don`t copy text!