Почео Међународни пољопривредни сајам, највећа аграрна манифестација у овом делу Европе

Међународни сајам пољопривреде који ове године окупља више од 1.200 излагача из 40 земаља и Србије, биће одржан од данас, 18. до 23. маја на новосадском сајму, а у фокусу ће бити одржива пољопривреда. Како је најављено, у оквиру сајма биће одржано више од 40 догађаја.

Сајам се одржава 91. пут, а посетиоце очекује презентација најновијих техничких и технолошких достигнућа у аграру, примене науке у пољопривреди, изложба органске хране, као и оне са ознакама географског порекла, богатство домаћег генофонда, најсавременија пољопривредна механизација, производи и услуге из најудаљенијих крајева света. Најактуелније теме из области аграра биће обрађене кроз стручне скупове, округле столове, едукације и презентације, са посебним освртом на унапређење знања и примере добре праксе. Пословна окупљања, подразумевају и сустрете са привредним, научним и политичким делегацијама, али и директне састанке привредника из целог света.

 

 

Други дан сајма односно недеља доноси занимљиве теме међу којима је и презентација сензора и робота у савременој пољопривреди, а амбасада Немачке представиће примере регионалне сарадње оквиру дијалога о пољопривредној политици Немачка – Југоисточна Европа. За понедељак је најављена конференција о обновљивим изворима енергије и одрживој пољопривреди из перспективе корисника, а биће речи и о томе како пребродити сушну годину са практичним саветима за успешну жетву. Организатор ове конференције је Институт за ратарство и повртарство – Институт од националног значаја за Србију.

Дан добављача – Агробизнис 2024. најављен је за уторак 21. мај и на конференцији ће се говорити о финансирању раста – перспективама и могућностима за прехрамбену индустрију. Пословни састанци (Б2Б) пољопривредника и компанија заказани су за послеподне, а организатор је Развојна агенција Војводине.

Четвртак, 23. мај, организатори су најавили као „Дан сточара“ и планиран је Уводни састанак ЕУ твининг лајт пројекта за сектор живинарства, затим панел „Сточарство од њиве до трпезе“, као и презентација програма за пчеларство који организује Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде. Биће представљен и почетак ЕУ пројекта за отварање тржишта ЕУ за извоз свежег меса живине и јаја, а говориће се и о значају прераде млека и меса на малим пољопривредним газдинствима у АП Војводини.

Сајам ће бити одржан у затвореном и отвореном простору Новосадског сајма, Конгресни центар „Мастер“, Европска унија је партнер Сајма, генерални спонзор Глобос осигурање, златни спонзор је Ал Дахра, а банка партнер је Банка Поштанска штедионица. Радно време Сајма је од 9 до 19 сати.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!