Danas je Sveti Vasilije Ostroški – iscelitelj najtežih bolesti i muka

Pravoslavni vernici današnji dan posvećuju čudotvorcu Srpske pravoslavne crkve, Svetom Vasiliju Ostroškom.

Rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjiću u hercegovačkom Popovom Polju 1610. godine. Zamonašio se u manastiru Uspenija Bogorodice u Trebinju i ubrzo je postao episkop. Najpre je boravio u Tvrdošu, a potom prelazi u Ostrog.

Neumoran u molitvama, postu i fizičkom trudu Sveti Vasilije mirno se upokojio na današnji dan 1671. godine. Njegove mošti čuvaju se 300 godina u manastiru Ostrog u Crnoj Gori kao velika svetinja i mesto su hodočašća za vernike svih religija. I danas se smatraju čudotvornim, pa je narod nastavio da dolazi, nalazeći isceljenja i u najtežim bolestima i mukama.

Tradicionalni dan velikog okupljanja vernika je baš 12. maj, ali i Trojičin dan, kada se održava Veliki narodni sabor u Ostrogu.

Svetitelju u čast podignute su i brojne crkve zadužbine. U Beogradu, u crkvi cara Konstantina i carice Jelene na Voždovcu, čuva se omofor (deo arhijerejske odeće) Svetog Vasilija.

Sveti Vasilije se slavi i kao krsna slava. Po običajima, danas se ne rade teški poslovi, ali valja da se očisti kuća, kako bi, veruje se, čitave godine u domu vladali harmonija i mir.

TVOJ BRZI INFO: Novo na Kikindskom portalu (Video)

Pogledajte pregled nedeljnih dešavanja u Kikindi- TVOJ BRZI INFO sa Aleksandrom Stankić. Pratite nas na...

(VIDEO) Bačkogradištani pobednici „3h3 fudbal finala Srbije”

Sastav iz Bačkog Gradišta pobednik je „3x3 fudbal finala Srbije” koje je danas održano u...

Don`t copy text!