У оквиру пројкета „Разиграно родитељство“: Патронажне сестре о менталном здрављу родитеља

Кикинда је у пројекат „Разиграно родитељство“ укључена од прошле године и он обухвата заједничко деловање здравства, социјалне заштите, предшколске установе и локалне самоуправе. Тим поводом организован је скуп патронажних сестара ком су поред Кикинђанки присуствовале и гошће из Зрењанина, Сечња, Врбаса и Пландишта.

Размена искуства и знања у оквиру подстицајног родитељства, о томе шта значи ментално здравље родитеља и како патронажне сестре могу да буду подршка, говорила је Јелена Вранковић, психолошкиња и координаторка Центра „Хармонија“ из Новог Сада.

-Патронажне сестре су од кључног значаја породици када се беба роди. Оне су подршка у трудноћи, али и у првим данима новорођенчета. Сестре су у прилици да виде како су родитељи, да их посаветују, саслушају, едукују, али и да их упуте на установе и институције које им могу пружити подршку. Родитељ који је у тешком емоционалном стању не може квалитетно да брине о детету и врло важно је да се препознају сигнали такозване „црвене заставице“ односно када треба реаговати у случају постпорођајне депресије, интензивне анксиозности, оптерећености, стреса – истакла је Јелена Вранковић.

Патронажне сестре у Кикинди прошле су обуку у оквири пројекта, а део њих се додатно едуковао о бризи родитеља и старатеља, навела је Оливера Вучковић Попов, главна сестра Патронажне службе Дома здравља и координаторка Школе за труднице.

-Што смо више препознати у локалној заједници биће лакше да нам се  родитељи отворе и повере нам своје страхове. Овакви скупови важни су јер стичемо нова искуства и знања. У нашој служби пројекат је у примени и пошто све патронаже у Србији буду укључене бићемо умрежени и боље повезани, а све то ради квалитетнијег рада – додала је Оливера Вучковић Попов.

Циљ пројекта „Разиграно родитељство“ јесте да се унапреди квалитет услуга за децу раног узраста и њихове родитеље, кроз подршку родитељима у стварању сигурног окружења, доброг здравља, одгајања у складу са потребама детета и раног учења кроз игру. Пројекат су подржали Влада Републике Србије и УНИЦЕФ.

А.Ђ.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!