Дан када је Девица Марија примила благе вести: по обичајима не ваља радити две ствари

Православни хришћани данас светкују Благовести – празник којим обележавају  долазак Архангела Гаврила који је јавио Богородици благу вест да ће она зачети од Духа Светога (без мушкарца) и родити Сина Божијег као Сина Човечијег, са именом Исус Христос.

Пресвета Дева Марија је пристала на то тек пошто је проверила Архангела. Јер она се тајно заветовала Богу да ће увек бити девојка, а то је знао само Бог, њен тобожњи муж Јосиф и она сама. Она је знала из Библије да се и ђаво може јавити у облику светлог Ангела.

На празник Благовести, Богородица је својом послушношћу Богу исправила Евин грех непослушности. Ева је употребила своју слободу на зло и на радост ђавола, а Богородица је употребила своју слободу на свету службу Богу и смирено ускликнула „Ево слушкиње Господње, нека ми буде по твојој речи!“.

Благовести се у православљу убрајају међу дванаест великих празника. Данас је црвено слово у календару.

Догађаје Благовести описује један јеванђелиста — апостол Лука. У свом јеванђељу он извештава да је, у шестом месецу по зачећу праведне Јелисавете, мајке светог Јована Претече, арханђела Гаврила Бог послао у Назарет Девици Марији са вешћу о предстојећем рођењу Спаситеља света:

И ушавши к њој анђео рече: Радуј се, благодатна! Господ је с тобом, благословена си ти међу женама! А она видевши га, уплаши се од речи његове и мишљаше: какав би ово био поздрав? И рече јој анђео: Не бој се, Марија, јер си нашла благодат у Бога! И ево зачећеш и родићеш сина, и наденућеш му име Исус. Он ће бити велики, и назваће се Син Вишњега, и даће му Господ Бог престо Давида оца његова; И цароваће над домом Јаковљевим вавијек, и царству његову неће бити краја.

Према одређеном броју теолога, речи арханђела Гаврила — „Радуј се, благодатна!” прве су „добре” вести за човјечанство од пада Адама и Еве.

Празник посвећен женама

Према народним обичајима, данас жене не би требало да се чешљају, али је зато пожељно умити се на реци или потоку. Такође, не би требало бити великих весеља. Пошто су у току Васкршњи пост и недеља тиховања, мировања, обичај је да се овај дан прослави у миру, без велике помпе.

Жене које желе да роде, а не могу, на овај дан треба да се помоле поред иконе Богородице. Нови почетак је симбол овог празника, па је чишћење куће пожељно. Избаците све оно непотребно и оно због чега се осећате лоше.

Наши стари су веровали да од Благовести наступа пролеће, те да је готово са хладним временом и зимом. Сматрало се да на Благовести воћари треба да калеме воће, а виноградари да орежу лозу.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО и ове суботе на вашем порталу

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

Don`t copy text!