Мода је променљива, стил је вечан, истакнуто на изложби „Мала лила хаљина“

„Мала лила хаљина“ назив је изложбе хаљина ауторке Зоране Драшковић Ковачевић, вишег кустоса педагога Народног музеја у Крушевцу. У Галерији Културног центра наредна три дана суграђани могу да погледају изложбу хаљина у приватном власништву од прве половине двадесетог века до данас.

-Изложба садржи 67 хаљина из приватног власништва Крушевљанки, понеке Београђанке, Пожаревљанке. На наш позив одговориле су 32 жене које су донеле хаљине, њима драге, које су носиле у посебним животним приликама. Најстарија хаљина је из раних шездесетих година прошлог века, а најмлађа је сашивена прошле године. Свака од њих има своју историју и ручно је шивена – рекла је  Зорана Драшковић Ковачевић.

 

Изложене хаљине неупоредиве су по лепоти, значају и трајању. Најстарија међу њима је власнице Светлане Цеце Крстић. Свечана хаљина дугих рукава са златном траком око деколтеа, шивена је код чувене кројачице Заге у Крушевцу. Међу њима је и дуга плава хеклана хаљина ручни рад  тетке Милосије Ђидић. Власница Дара Виријевић ју је носила два пута 1978. године на апсолвентској вечери Медицинског факултета у Нишу, али и 2012. на венчању сина. Ту су и оне купљене у Швајцарској, Америци, Солуну, Истанбулу. Ношене за концерт Београдске филхармоније, прославу Дана жена, Дана републике, мале и велике матуре, наслеђене од маме, баке, чувају  у својим наборима, карнерима, фалтама свилама и чипкама дане и ноћи смеха, уздаха, тајних љубави, аплауза публике, сватова.

Ауторка изложбе напомиње да дуго сарађује са локалном заједницом и да протеклу деценију организује изложбе повезане са грађанским животом.

-Ово је петнаеста и јубиларна изложба и сваки пут имамо све више учесника. Хаљине су заправо материјализована сећања на лепшу страну живота – додала је Драшковић Ковачевић.

Отварању изложбе присуствовале су и заменица градоначелника Дијана Јакшић Киурски и чланице Градског већа Валентина Мицковски и Мелита Гомбар.

-Друга изложба у Кикинди продубила је сарадњу Народног музеја из Крушевца и Културног центра. Изложба је интересантна и веома лепа. Мој утисак је да свака хаљина представља животну причу жене која ју је носила. Нису важне хаљине и модели него повод због ког је настала – рекла је Валентина Мицковски.

А.Ђ.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!