Меду газдинства Жеравица из Башаида посебно признање Етно сајма хране и пића

Газдинство Жеравица из Башаида које је учествовало на Етно сајму хране и пића у оквиру штанда Града награђено је посебним признањем у категорији меда и производа од меда. Сунцокретов мед који производи Радован Жеравица одлично је оцењен, а награда је још значајнија када се узме у обзир да се на сајму у Београду представило више од 300 произвођача традиционалних прехрамбених производа. Сајам је имао међународни карактер, са учесницима из Републике Српске, БиХ, Црне Горе и Грчке. Циљ манифестације остао је непромењен током година, а то је  утемељење робне марке етно производа.

Радован је пчеларством почео да се бави пре седам година на наговор пријатеља из Новог Бечеја.

-Данас имам 70 кошница, а почео сам са четири. Производим мед од уљане репице и он први дође. Након тога следи багремова, па сунцокретова паша. Осим чистог меда купцима нудимо мед са бундевиним семеном, са копривом, са циметом, сувим орашастим плодовима, са сушеним плодовима, поленом, прополис у меду – казао је Жеравица.

Како би на најбољи начин искористили благодети које пчеле пружају Радованова ћерка Сања Ћирић Жеравица постала је сертификовани апитерапеут. То је особа која је специјализована за лечење употребом пчелињих производа. Оформили су апикомору са инхалацијама где је могуће инхалирати се ваздухом из пчелињих кошница. За инхалацију се користе полен, мед, матична млеч, прополис. Ваздух из кошнице удише се кроз инхалатор и тако се решавају тегоба. Апикомора изграђена је од природних материјала и ради када су и пчеле активне. Сања производи и мелеме и креме од пчелињег воска у који се додају биљна уља.

 

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!