Медено село на понос Рускоселаца

У Руском Селу, у удружењу „Торонтал” у недељу je отворено „медено“ село. Ово необично и слатко село направљено је од јестивих кућица које су ручно рађене. Ове године има их 35, а чак 20 су израдила деца уз помоћ  чланица удружења жена „Торонтал“. Ручно рађене кућице  су од медењака, настале су са пуно љубави, а свака представља реплику кућа и најважнијих објеката у самом селу. Тимеа Кором, председница удружења напомиње да је централно место у  „меденом“ селу заузела црква која је реплика сеоске, а ту је и објекат удружења.

На идеју да се израде кућице од медењака дошло се пре десетак година. У протеклих неколико придружили су се и остали мештани, тако да у изради кућа од медењака учествују сви. Деца из села показала су колико су маштовита, добро су се забавила и научила нешто ново.

На самом почетку било је пет, шест кућица, и сваке године има их све више, тако да „Торонтал“ има право село од медењака, рекао је Шандор Талпаи, председник удружења.

– У „Торонталу“ желимо да сачувамо обичаје и пренесемо их на млађе генерације. И ове године сваке недеље, до Божића, у кругу удружења палимо адвентске свеће. Прва свећа представља радост, друга веру, трећа наду и  четврта представља љубав – рекао је Талпаи.

Адвентску свечаност прати и пригодан програм који припремају предшколци и ђаци. Приређен је и божићни вашар на ком са новогодишњим украсима, икебанама и другим пригодним поклонима.

Медењаци по рецепту бака

Медењаци се праве по старом рецепту који су мештанке сачувале од својих бака.

-Поред брашна, јаја и шећера додајемо мед и зачин за медењаке. Још као деца сви смо пред Божић правили и украшавали медењаке и то је традиција коју и данас чувамо. Први дан се прави тесто, а следећег дана оно се развија и склапа се. Тесто је лепи уз помоћ беланца и шећера у праху, тако да је комплетна кућица јестива. Трећег дана кућица се украшава  – открила је Тимеа Кором.

 

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!