Брига о старијима: дружење и добро расположење за боље здравље

Поводом Међународног дана старијих особа данас је у Црвеном крсту уприличено дружење корисника програма „Брига о старијима“. Изложени су радови настали у оквиру окупационо-радне терапије и креативних активности.

Овај програм се спроводи већ дуже од две деценије и једна је од важнијих делатности ове организације, каже Љиљана Богосављев, сарадница Црвеног крста и руководилац Програма. Други члан тима је медицинска сестра у пензији, Ержебет Цуцић. Тренутно имају око 80 корисника, углавном жена, које обилазе свака два месеца.

– Програм подразумева контролу здравља и психо-социјалну подршку. Контролишемо крвни притисак и количину шећера у крви, уколико је потребно препоручујемо им да се јаве изабраном лекару. Наш посао је и да разговарамо са њима, што је, у ствари, и најбитиније. Старијим људима недостаје разговор, некада им је лакше да нешто испричају нама него најрођенијима и ми их увек саслушамо. Како бисмо програм обогатили, предложила сам увођење радне терапије, да бисмо их укључиле у активности које нису тешке, и показале да још увек могу нешто да ураде. Често оргаанизујемо изложбе њихових ликовних радова и свака има назив „Ја још хоћу, ја још могу“. Већину радионица обављамо у њиховим домовима, а свака два-три месеца организујемо их и у просторијама Црвеног крста. Важно је да знају да старост није крај живота, да може још много тога да се уради. Оне су све пуне елана и живота, што значи и да су здравије и да смо постигле циљ – каже Љиљана Богосављев.

Тим „Бриге о страијима“ увек унесе и добро расположење у домове, каже једна од новијих корисница, Живанка Бабић.

– Веома сам задовољна, Љиља и Ержика ме обиђу, преконтролишу здравље. Радила сам ручне радове док сам могла. Сада у радионицама урадим колико могу, – каже Живанка и показује слику своје ћерке Весне коју је направила.

Сретенка Галешев каже део је Програма неколико година.

– Придружила сам се због дружења, то ми много значи. Имам 84 године и доста пријатеља. Волим да се шалим, волим да живим – закључује Сретенка.

Своје радове данас је изложила и Ана Шуриња.

– Ово нам много помаже, забавно је и свиђа ми се када радимо заједно – истакла је Ана. – Волим ручни рад, и волим да будем са људима. Не осећам да сам стара. Радим оно што могу и добро ми је.

Програм је, пре свега, намењен особама које живе саме, без деце и имају више од 65 година. Из тима Црвеног крста поручују да је позив отворен за нове кориснике и да могу да се јаве овој организацији и започну дружење и са другим корисницима који су и данас, у бризи једни за друге и добром расположењу обележили свој дан.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!