Кикиндски ђаци угостили вршњаке из Албаније

Средња стручна школа „Милош Црњански“ домаћин је гимназијалцима из Љеша из Албаније у оквиру програма „Супершколе“ који спроводи Регионална канцеларија за сарадњу младих. Након што су Кикинђани боравили у Гимназији „Хидајет Љежа“ и упознали се са културом, историјским знаментостима, начином живота, школским програмом у Љешу, сада су добили прилику да узврате гостопримство током боравка 12 ученика и две професорке из Албаније у нашем граду.

Аурора  Симони поделила је са нама своје утиске о боравку у Кикинди.

-Кикинда је леп град, а наши пријатељи из Кикинде потрудили су се да нам покажу све његове лепоте. Искуство и пријатељства које смо стекли памтићемо. Сазнали смо пуно о историји, традицији, о лудајама, али и о совама које долазе током зиме – рекла је Аурора.

Клаудија Сули додаје да је сигурна да ће стечена пријатељства наставити.

-Историја, култура, људи, госторпимљивост, начин на који се живи овде, све је на мене оставило позитиван утисак. Иако живимо другачије имамо пуно сличности и то је најбоље од свега – напоменула је Клаудија.

Основна идеја пројекта је да млади из региона упознају једни друге и уче о другим локалним заједницама. Програм су подржале владе Албаније, Србије, Црне Горе, Северне Македоније и Босне и Херцеговине, појаснио је Вања Томашев, професор ССШ „Милош Црњански.

-У јуну смо ми боравили у Албанији и сада смо узвратили гостопримство. Током размена организовано је мноштво активности, радионица, посета. Циљ пројекта је помирење, разбијање предрасуда и зближавање народа на западном Балкану и ми смо их употпуности испунили – закључио је Томашев.

Ђаци и професорке из Албаније посету Кикинди завршавају сутра, а тим поводом организовано је представљање пројекта ком су присуствовали Милица Вучићевић, помоћница покрајинског секретара за образовање и чланица Градског већа Валентина Мицковски.

-Пројекат има огроман значај јер је идеја водиља неговање међуљудских односа и мултикултуралности. Драго ми је што су наши гости имали прилику да дођу у Кикинду док су трајали „Дани лудаје“, да осете нашу срдачност и зближе се са кикиндским ђацима  – казала је Валетина Мицковски.

Програм „Супершкола“ подржали су локална самоуправа и Покрајински секретаријат за образовање, прописе, управу и националне мањине, а финансира га Европска унија и Немачка.

 

 

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!