Aндреј Поповић на пријему код градоначелника Николе Лукача

На Међународном такмичењу ИМПХО, у организацији индонежанске асоцијације научника, Андреј Поповић, ученик трећег разреда Гимназије „Душан Васиљев“, освојио је златну медаљу. На великом успеху честитао му је и градоначелник Никола Лукач, који га је примио у свом кабинету. Талентован и скроман, Андреј је и овом приликом истакао да, за њега, задаци нису били тешки, а обухватили су специјалну теорију релативитета, нуклеарну физику, физику честица и квантну механику.

-Као полазник Регионалног центра за таленте „Никола Тесла“ у Београду имам прилику да учествујем на светским такмичењима.Ту прилику сам искористио и пријавио се за онлајн надметање у Индонезији. Интензивно сам се припремао два месеца, а задатке сам проналазио на интернету и то махом на америчком универзитету – истакао је Андреј.

Било је потребно решити 25 задатака за 90 минута и Андреј је освојио 92 од укупно 100 бодова.

-Имао сам 3,6 минута по задатку, што је мало времена. Успео сам и поносан сам због тога – додао је Андреј.

Градоначелник Лукач истакао је да је Андреј прави пример младог и успешног младића, као и да је понос свих Кикинђана.

-Град ће увек подржати младе и талентоване суграђане. Огроман је успех бити најбољи у свету у било којој области и Андреј је још један доказ да наш град има свестране младе људе. На нама је да му помогнемо да оствари своје снове, да напредује и буде још бољи. Сигуран сам да ће остварити још пуно успеха, а његов град ће увек бити уз њега – прецизирао је Лукач који је талентованог средњошколца наградио лаптопом.

Пријему је присуствовала и Андрејева мајка, Марија Поповић, наставница физике и математике. Она је појаснила да су задаци са такмичења градиво које се уопште не ради у средњим школама, а донекле се изучава на нашим факултетима у области физике.

Андреј Поповић до сада је написао и неколико научно стручних радова из астрофизике, а припрема се за још једно међународно такмичење, овога пута из математике.

 

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!