„Балканско – медитеранско вече“ у оквиру ФЕНОК-а

У оквиру 22. Међународног фестивала народних оркестара вечерас (субота) од 20.30 сати на програму је „Балканско- медитеранско вече“. Наступа сопран Зорица Белић уз тамбурашки састав који предводи професор др Љубинко Лазић, а концерт у дворишту Курије је бесплатан.

Подсетимо и то да је овогодишњи ФЕНОК отворен у уторак, 25. јула, када су на сцени наступили фолклорни ансамбли „Вила“ из Новог Сада и домаћини „Гусле“. Публика је имала прилику да ужива  и у народној музици Бугара у извођењу оркестра „Ђурђевдан“ са солисткињом Петјом Паневом Митовом која је једна од највећих звезда традиционалне песме у Бугарској.

Други дан био је посвећен концерту традиционалне музике. Наступиле су певачке групе Етнокампа, „Гусала“, „Вретено“ из Александрова и Банатског Карађорђева, КУД-а „Марија Бурсаћ“ из Банатског Великог Села. Вече су употпунили гајдаш Вања Илијев из Зрењанина, диплар Милан Вашалић, као и вокални ансамбл „Ојнани“ из Пољске који је први пут учествовао на кикиндској манифестацији.

Народни оркестар под вођством Ахмета Текина Кумаша из Истанбула отворио је треће вече фестивала. Оркестар из Турске постоји 35 година, а суграђани су имали прилику да чују традиционалне инструменте ове земље  баламу, кавал, кабок кемане, бендир, као и солисту Ајтача Епика. У оквиру фестивала наступили су и солисти Иђлаљ Јлдрм и Фат Чалшкан. Како су истакли гости, традиционална  музика је пуна душе и срца и одраз је турске културе, историје и богате традиције.

Исто вече темишварски Академски оркестар под вођством професора професора Емила Лучана Рошке донео је у наш град изворну музику Румуније. Чланови оркестра су са професори и студенти Западног универзитета у Темишвару, а део су и Асоцијације за банатску културу. Професор Лавинијус Николајевић овом приликом истакао је да радо долазе на етно камп и ФЕНОК, те да је сарадња са „Гусалама“ прошле године учвршћена потписивањем споразума о сарадњи. Румунски солисти Давид Поповић који свира тулник, др Адријан Бала, виолина, др Лавинијус Николајевић , кавали фрула, као и вокали Александра Акс, Клаудио Попа и вокална певачка група одушевили су Кикинђане.

Традиционалну музику наше земље извели су Велики народни оркестар „Гусала“ и Етно академски оркестар под вођством мастер етномузиколога Стефана Манчића из Београда који од 2016. године сарађује са националним ансамблом Косова и Метохије „Венац“ , као и са српским друштвима из Словеније и Немачке.

Последње вече је сутра (недеља) када ће публика имати прилику да ужива у поп и рок музици у извођењу бенда „Ворд ап“.

ФЕНОК су подржали Град Кикинда и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

 

 

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!