Грађани ће добијати СМС поруку упозорења пред невреме

Грађани би, пред невреме, ускоро требало да добијају СМС поруку упозорења, предвиђено је новом стратегијом смањења ризика од катастрофа.

Суперћелијска олуја која је прошла и кроз нашу земљу покзала је да грађани или не разумеју упозорења Републичког хидрометеоролошког завода или не знају шта поводом њих да предузму.

Старом стратегијом из 2011. дефинисане су четири врсте метеоаларма које издаје РХМЗ – зелени, жути, наранџасти и црвени. На основу тих упозорења реагује Министарство унутрашњих послова.

– Након пријема ових информација од стране Сектора за ванредне ситуације уз додатна упутства, ове информације се прослеђују организационим јединицама Републике Срвије и обавештавају се локални штабови за ванредне ситуације у чијој надлежности је и она прва ситуација попут ванредне ситуације – рекао је Горан Михајловић, помоћник директора РХМЗ-а.

Новом статегијом предвиђено је увођење јединственог броја 112 који ће објединити све надлежне службе – полицију, ватрогасно-спасилачке јединице, хитну медицинску помоћ. Први на потезу биће МУП који ће издавати упутства грађанима.

– Министарство унутрашњих послова треба, преко одговарајућих мобилних оператера, да пошаље обавештења грађанима. Ако у ванредним ситуацијама дође до ометања критичне инфраструктуре, постоје специјализоване јединице које обавештавају грађане на терену – изјавио је др Владимир Цветковић, професор на Факултету безбедности.

Упозорење путем СМС-а уведено је у бројним државама у свету, међу којима је и Грчка. У тој земљи „аларм“ за невреме уведен је 2019, после великих пожара у Атини. Када тај систем заживи и у нашој земљи, упозорење на опасност од временских непогода стићи ће на мобилне телефоне свих грађана унутар угрожених подручја, пишу „Вечерње новости“.

ТВОЈ БРЗИ ИНФО: Ново на Кикиндском порталу (Видео)

Погледајте преглед недељних дешавања у Кикинди- ТВОЈ БРЗИ ИНФО са Александром Станкић. Пратите нас на...

(ВИДЕО) Бачкоградиштани победници „3х3 фудбал финала Србије”

Састав из Бачког Градишта победник је „3x3 фудбал финала Србије” које је данас одржано у...

(ВИДЕО) На 1.200 квадрата салон „Форма идеале“ у Кикинди: Прва три дана попусти за купце

  У Кикинди је отворен салон намештаја „Форма идеале“ на адреси Милоша Великог 54. Прва...

Don`t copy text!