Испирање водоводне мреже од 13. до 23. маја: Последњи корак пред пуштање фабрике воде у рад

Испирање водоводне мреже на територији Града почиње у понедељак, 13. маја и трајаће десет дана. Апел грађанима је да се још мало стрпе јер је то последњи корак пре пуштања самог постројења за прераду пијаће воде у рад. Овом приликом може доћи до појачаног мириса и измене боје воде, истакнуто у ЈП „Кикинда“. Дезинфекција ће бити обављена хлор диоксидом, каже др Сања Брусин Белош, начелница Центра за хигијену и хуману екологију ЗЗЈЗ.

-Хлор диоксид је мало јаче средство у односу на натријум хипохлорид који се до сада користио за испирање водоводне мреже. Дезинфекција пред почетак пуштања пречишћене воде у дистрибутивни систем је важна хигијенска мера и мора се обавити – појаснила је др Брусин Белош.

Да ли ће се појавити нус појаве зависи од старости водоводне мреже и индивидуалних водоводних инсталација у самом домаћинству.

-Уколико су инсталације старе могу да се појаве замућење или честице. У том случају треба испустити одређену количину воде из кућног система и тек је онда користити. Код новијих инсталација не очекујем појаву честица него ће се осетити појачан мирис – навела је др Сања Брусин Белош.

Концентрација резидуалног хлора одржаваће се у дозвољеним границама, а Завод за јавно здравље ће у неколико наврата, четири до пет пута, контролисати воду. Законска обавеза је да се пре пуштања пречишћене воде у систем уради велика анализа да се докаже да је она хигијенски исправна и да може да се користи за људску употребу.

Грађанима ће на располагању бити кол центар ЈП „Кикинда“ чији бројеви телефона су 0230/422-760 и 062/88 44 891 за све евентуалне проблеме.

А.Ђ.

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

(ВИДЕО) Предата листа Коалиције „Александар Вучић- Кикинда сутра”

Изборна листа кандидата за одборнике коалиције окупљене око Српске напредне странке „Александар Вучић- Кикинда сутра”...

Don`t copy text!