Снови постају јава: Брза пруга од Новог Сада до Суботице

Невероватном брзином реализује се пројекат изградње дела брзе пруге од Новог Сада до Суботице. Председник Србије, Александар Вучић, током гостовања на РТС-у најавио је да ће овај део пруге бити готов до септембра месеца, а након тестирања, први путници моћи ће да се превезу већ почетком децембра ове године.

Кинеске железнице улажу додатни напор и повећале су број база, као и опрему за полагање колосека, како би све било готово до краја 2024. године, рекли су Вучићу представници кинеских компанија „China railway international“ и „CCCC“, приликом обиласка радова, почетком фебруара месеца.

Пројектом реконструкцијом и изградњом брзе пруге, предвиђена је и реконструкција девет железничких станица, (Нови Сад, Сајлово, Кисач, Степановићево, Змајево, Бачка Топола, Жедник, Наумовићево и Суботица), као и три нове станице са станичним капацитетима ( Руменка, Врбас и Ловћенац).

На овој деоници брзе пруге биће изграђено укупно 49 подвожњака, надвожњака и других саобраћајних објеката.

Најимпозатнији и највећи објекат на траси брзе пруге је вијадукт у Врбасу, дужине 1,6 километра. Вијадукт ће бити двоколосечан, са размаком колосека од четири и по метра.

Сви стубови новог железничког вијадукта у Врбасу су армиранобетонски, док се челичним конструкцијама премошћава укупно осам распона, сваки дужине 48,7 метара.

Фото: Војводина уживо

Степен завршености градње Вијадукта је око 80 одсто и план је да буде завршен до краја марта 2024. године. Пројекат градње брзе пруге Нови Сад – Суботица се финансира из кредита кинеске Ексим Банке и буџета Србије. Радови су почели 1. јула 2022. године.

Деоница Нови Сад – Суботица дуга је 108,2 километра, а радовима је обухваћена изградња два колосека пруге до границе са Мађарском код Келебије. Укупна вредност радова износи 1,16 милијарди долара.

Радове изводи конзорцијум кинеских компанија „China railway international“ и „China communication construction company“.

Када радови буду завршени, од Београда до Суботице, возови ће ићи сат и 15 минута, а од Новог Сада до Суботице биће потребно само 40 минута.

Тест возови за тестирање новопостављене брзе пруге стижу укоро, рекао је Алксандар Вучић гостујући на РТС-у. – Па то, људи, није иста земља. Волите ме, не волите ме, то је друга земља – рекао је Вучић.

Извор: Војводина уживо

Don`t copy text!