Златне медаље и шампионска титула за златне капи меда Славице Дангубић

Посвећено и с љубављу Славица Дангубић из Кикинде, већ осам година бави се пчеларством. Ове године први пут је одлучила да свој, „Цајин домаћи мед“ пошаље на такмичење. На седмо Међународно органолептичко оцењивање меда у Брчком стигло је око 300 узорака из земаља региона и неколико европских држава. Вести које је ова пчеларка управо добила нису само потврдиле квалитет, већ су и показале да је њен мед шампионски. За оба меда, и цветни и сунцокретов, освојила је златне медаље, а сунцокретов је, са максимумом освојених бодова међународног жирија, заслужио и шампионски пехар.

– Хтела сам да мед буде оцењен на неутралном терену, желела сам потврду квалитета. Има ту много рада, а нема толико материјалне сатисфакције. У том смислу пчеларство ми је више хоби – каже Славица. – Веома сам задовољна јер сам добила потврду да је мој мед врхунског квалитета.

Славица је почела да пчелари због здравствених проблем, на предлог пријатеља.

– Имала сам астму и пријатељи пчелари су ми правили препарат од којег ми је бивало боље, па су ми предложили да почнем да пчеларим због апитерапије јер су пчелињи убоди лековити. Почела сам 2015. године са пет друштава. Међутим, кад се „заразиш“ пчеларењеем, нема повратка – смеје се Славица. – Данас имам 41 заједницу и сво слободно време проводим са њима. То је велика љубав.

Славица има већ одраслу децу, три студента. Са њима ће 12. новембра отпутовати у Брчко по своје награде, каже. И поред пословних обавеза, на своју терапију пчелама стиже да свакодневно.

– Обилазим их сваког дана. Посла има доста у сезони, од марта до краја октобра, понекад и целодневног рада. Углавном све радим сама, и то ми је сасвим довољно да „очистим“ мозак од свих негативних мисли. Са пчелама човек мора да буде концентрисан, ако је нервозан оне то осете, боду, тако да је то права терапија – објашњава.

Од првог дана Славица је и члан Удружења пчелара. Члан је Извршног одбора, а осам година је била на функцији благајника.

– Тадашњи председник, Саша Чолак и ја имали смо идеју да брендирамо сунцокретов мед који је изузетно квалитетан. То је, поред меда од уљане репице и цветног, једини аутентични мед са ових терена. Зато ми је драго што сам баш за њега добила шампионску титулу. Цветног меда сам добила мање, врцала сам га у септембру. Веома је ароматичан, зато сам га и послала на такмичење – каже Славица и додаје да је ове године имала око 17 килограма меда по друштву.

Приноси се, објашњава, мењају из неколико разлога.

– Некада су „главе“ сунцокрета биле велике као точак „фиће“. Сада су мање, и приноси су, самим тим, смањени.

Наводи да велики проблем пчелари имају са тровањима јер се пољопривредници често не придржавају законских одредби по којима не смеју да прскају у време цветања јер то доводи до помора пчелињих заједница.

Подсећа да и мед и прополис капи имају изузетно корисна својства за људе. Мед је и храна и лек, а капи су и антибиотик и антивиротик, и имају антигљивично дејство.

За ову пчеларку која своје златне капи прикупља са пуно пажње и љубави, дружење са пчелама има најважније својство – то што она дарује људима око себе својом топлом природом, њој доноси терапија пчеларењем – спокојство и мир који су непроцењиви.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!