Зимске гуме обавезне од 1. новембра

Из Агенције за безбедност саобраћаја саопштено је да ће зимске гуме бити обавезне од  среде, 1. новембра до 1. априла, уколико су на коловозу снег, лед или поледица. Зимски пнеуматици су препоручљиви и када су коловози суви, ако су температуре ниже од седам степени.

На овим температурама, летње гуме губе своју најважнију карактеристику – добро пријањање, а њихов зауставни пут приликом кочења је и до два пута дужи од уобичајеног трага који остављају зимски пнеуматици, наводи се у саопштењу,

На зимским пнеуматицима дубина шаре мора бити минимум четири милиметра.

Препорука возачима је да постављају зимске пнеуматике на сва четири точка јер, уколико се гуме ставе само на предњу осовину, лако може доћи до проклизавања аутомобила и закретања возила у кривинама. Са друге стране, уколико се поставе само на задњу осовину, може се догодити да током скретања предње гуме изгубе пријањање и возило настави право.

Пнеуматике старије од пет година потребно је детаљно контролисати једном годишње.

Према Закону о безбедности саобраћаја на путевима, возач је дужан да у саобраћају на путу поседује зимску опрему и користи је на прописан начин. У супротном, предвиђена је новчана казна. Казне за некоришћење зимских пнеуматика су, од пет хиљада за физичка до 200 хиљада динара за правна лица.

Изван насељених места, обавезно је у пртљажнику имати ланце или друга средства за повећање тракције. Када је снег на коловозу, ланци се монтирају на погонске точкове и то на оним саобраћајницама где је означена обавезна употреба.

У насељеним местима, возила не морају бити опремљена ланцима, а у зимској опреми аутобуса и теретних возила обавезна је још и лопата.

Агенција за безбедност саобраћаја апелује на све учеснике у саобраћају да своја возила припреме за вожњу у зимским условима.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!