Видовданска академија – сабирање и заједништво

У заједничкој организацији Града и Српске православне црквене општине, вечерас је, у свечаној сали Народног музеја, уз присуство свештенства, представника Града, гостију и великог броја Кикинђана, одржана Видовданска академија.

Градоначелник Никола Лукач подсетио је да је ово први пут да Град и Црквена општина организују ову свечаност.

– Видовдан означава сабирање и заједништво и треба да нас окупи око идеје која је најважнија за цело српство, а она подразумева очување самосталности и јединство, као и да се никада не одрекнемо своје историје и порекла, да смо суверени. На овај велики празник молимо се и за бољи живот Срба на Косову и Метохији и охрабрујемо наше сународнике јер Србија никада неће одустати од борбе за сваког Србина и за своју земљу. Ми који имамо могућност доношења одлука никада нећемо издати нашу отаџбину, увек ће нам на првом месту бити љубав према Србији. Она ће нас и убудуће сабирати, окупљати и гурати напред, да градимо још бољу будућност за Кикинду и нашу земљу и да сви Срби и они који воле Србију буду сабрани, да заједно усправно корачамо, верујући у нашу отаџбину и борећи се њу – истакао је Лукач.

Протонамесник, старешина Храма Светих Козме и Дамјана, Бобан Петровић,  пренео је благослов епископа Никанора и, у његово и у име Црквене општине Кикинда, захвалио је Градској управи на сарадњи у организовању Академије.

Видовдан има вишеструки значај, додао је отац Мирослав Бубало.

– Сам празник има, поред верског, и морални значај и обавезујући је за наредне генерације – казао је Бубало. – Они који нам кроз историју нису били пријатељи,  бирали су управо тај дан да нас понизе.

Тема Видовданске академије била је војно свештенство у Србији. О томе је говорио пуковник Стевица Карапанџин који је осмислио модел верског живота у војној средини и приредио подзаконска акта ради повратка свештеника у војску након седам деценија.

– Ми смо први, у тадашњој Европи, 1839. године, у време Књаза Милоша, када нисмо били ни потпуно независни, имали законом регулисану позицију војног свeштеника. У време када сам почео да радим на томе, Србија је била тек једна од неколико земаља која није имала свештенство у војсци – поред Црне Горе, Албаније, Македоније и Бугарске – рекао је пуковник Карапанџин.

Пуковника је, због ових заслуга медаљом Светог Краља Милутина одликовао Патријарх Иринеј, а Карапанџин је ову тему и процес преточио у књигу „Верска служба у Војсци Србије“.

На Видовданској академији присутнима се обратио и отац Слободан Дивљаков, протонамесник, парох у Руском Селу. У уметничком делу програма наступили су Певачка група „Ковиљ“ и Женска певачка група „Гусала“.

Don`t copy text!