Васкршњи понедељак: Радост празника се наставља

Ускрс се слави три дана, па су у календару Српске православне цркве црвеним словом обележени и данашњи Васкршњи понедељак и сутрашњи Васкршњи уторак. Васкршњи понедељак је према византијском обреду први дан светле или беле недеље.

На Васкршњи понедељак се настављају гозбе и весеља, угошћавају се рођаци, кумови, комшије и пријатељи, наставља се хришћанска радост. У Србији, претежно у војвођанским селима, задржао се обичај поливања девојака водом. Момци обилазе фијакерима девојке у селу и воде тамбураше или сами свирају, а носе кантицу или ћуп помоћу ког ће полити девојку. Према обичају, момак који полије девојку, баш њу ће запросити те године.

Према народном веровању, данас треба храну и јаја поделити сиромашнима да и они осете радост празника и да би домаћину година била срећна и берићетна.

За седам дана је Побусани понедељак. У неким крајевима, овај дан се обележава као и задушнице. Излази се на гробља, пале се свеће, уређују гробови и свештеник држи парастосе и помене за покој душа покојника. На тај дан се износе фарбана васкршња јаја на гробље и деле се сиромашнима.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!