Уз звуке химне „Ђелем, ђелем“, подигнута ромска застава испред Градске куће – да једни друге уважавамо и подржавамо

Подизањем заставе Рома на јарболу испред Градске куће обележен је Дан ове националне мањине. Кикинда је један од првих градова у којима је, пре три године, заживео овај симболични чин којим се скреће пажња на положај Рома и његово унапређење, рекао је координатор за ромска питања у Градској управи, Жељко Раду.

– И средства и рад улажемо у образовање Рома, Градска управа помаже излазак из сиромаштва ромске мањине: обезбедила је средства за школски прибор за све ученике од првог до осмог разреда, то показује бригу – истакао је Раду. – Град је оформио и Мобилни тим за унапређење положаја Рома. У њему се налазе и педагошки асистент и здравствена медијаторка и сви који могу да помогну у побољшању положаја Рома. Имамо и сарадњу са Предшколском установом, водимо евиденцију о томе колико се ромске деце уписује, колико имају проблема приликом уписа. Ми смо прва станица која те проблеме решава и резултати су видљиви. Овај дан обележавамо како би се скренула пажња на тежак положај у којем Роми, нажалост, и даље живе и на то да су на маргинама друштва.

Уочи 8. априла, Светског дана Рома, одржано је и спортско дружење, подсетио је Раду и додао да је поносан на то колико је већ урађено на овом плану, као и да постоје нове идеје које ће се спроводити у дело. Трудимо се и заједно идемо ка истом циљу, истакао – да Роми буду прихваћени и равноправни чланови друштва.

Свечаном подизању заставе Рома уз интонирање химне „Ђелем, ђелем“, присуствовали су представници локалне власти: градоначелник Никола Лукач, његова заменица Дијана Јакшић Киурски, председник Градског парламента Младен Богдан, чланови Градског већа и секретари секретаријата.

Градоначелник је припадницима ромске популације честитао њихов дан.

– У духу суживота у мултинационалној и мултикултуралној средини свима омогућавамо максималну интеграцију у живот Града; тако је и ромска национална  мањина апсолутно укључена у систем одлучивања. Одржавамо континуитет помоћи – од социјалних давања, преко запошљавања, отварања нових могућности, уређивања простора за припрему програма и активности како би приказали своју традицију и културу – рекао је Лукач. – Градска управа је  запослила неколико високообразованих Рома и заједно са њима решавамо  проблеме. Најважније и најлепше је да у животу и раду једни друге уважавамо, подржавамо и поштујемо.

У Граду и околини живи око три хиљаде Рома. Њихов дан се, планетарно, обележава 8. априла, што је одлучено на конгресу у Пољској 1990. године, када је и установљена химна као и званичан назив Ром, у значењу „човек“.

С. В. О.

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

(ВИДЕО) Матурантским плесом средњошколци послали најлепшу слику из Кикинде

Уз звуке из Штраусове опере „Слепи миш” кадрил на тргу испред Градске куће матуранти средњих...

(ВИДЕО) Кикиндски малишани учествовали у Кросу РТС-а

Малишани из кикиндских вртића учествовали су на 34. кросу РТС-а „Кроз Србију“. У дворишту Гимназије „Душан Васиљев“...

Don`t copy text!