Успешне на Сабору српског народног стваралаштва у Источном Сарајеву: Бронзана плакета и посебно признање за „Мелизме”

Сабор српског изворног народног стваралаштва који годинама окупља многобројна културно-уметничка друштава из Србије, Црне Горе и Републике Српске, одржан је седамнаести пут у Источној Илиџи. На позив Ранка Скакавца из организационог одбора Сабора, одржаног ове године под слоганом „Село моје мило од рођења”, наступиле су и чланице Женске певачке групе „Мелизми”.

– На Сабору у Војковићима учествујемо од 2017. године, а имале смо прилику да наступимо и ове захваљујући Граду и „Аутопревозу” односно директору тог предузећа Драгану Кнежевићу. Представиле смо се песмама из Баната, централне Србије и Херцеговине. Жири су чинили еминентни стручњаци етномузикологије и можемо да се похвалимо посебним признањем за очување нематеријалног културног наслеђа Срба и бронзаном плакетом у категорији извођача: жене. Наша секција за очување банатске ношње представила је и део наше традиционалне гастрономске понуде- каже Биљана Мандић, оснивачица и чланица ЖПГ „Мелизми”.

На овогодишњем Сабору чији је покровитељ општина Источна Илиџа,  учествовало је 49 културно-уметничких друштава Срба- од Косова и целе Србије до Републике Српске и дијаспоре.

– Радо се одазовемо њиховом позиву да учествујемо. Увек нам се обрадују и лепо угосте, дочакају широке руке и великог срца- истакла је Мандићева.

 

Don`t copy text!