Уметност доступна свима – изложба групе „Фриз 2023“ у локалу код Брице

Није први пут да неформална група кикиндских ликовних уметника излаже ван галерија у просторима доступним већем броју људи. Овога пута под називом „Фриз 2023“, своју поставку изложили су у мушком фризерском салону на углу Чанадске и улице Браће Богарошки. Неформално отварање – дружење уметника са публиком, било је уприличено у петак.

– Поента је да се уметност измакне из центра града због публике која има аверзију према галеријским просторима, слабо долазе у центар или су мање покретни, и ово је начин да ми приђемо њима. Да виде изложбу кад дођу код фризера, то је циљ, иако би, по квалитету, наравно, ова изложба могла да буде у било којој галерији – објашњава сликар Златан Војводић. – Изложио сам слику која представља моје виђење једног обичног дана у Кикинди. Сви ови радови настали су у протекле две године, то је задња генерација дела групе уметника у нашем зрелом стваралачком добу.

Кикиндски уметник Јован Исаков, познати мајстор оригамија, каже да припрема изложбу слика, те је једну додао овој поставци.

– Донео сам један пејзаж, то је слика у слици. А Брици, као поклон за пензију, направио сам Едварда Маказића који је производ две технике – оригами и декупаж – каже Исаков.

Брица, односно мушки фризер Миодраг Стојков, своју љубав према уметности изражава годинама управо на овај начин – приређујући изложбе у свом салону. Међу уметницима–излагачима је и његов син Дарко.

– Ово је трећа изложба групе уметника у мом салону. Мој син је докторирао на Ликовној академији и идеја је његова јер на изложбе у галеријама долази увек иста публика. Идеја је да се радови излажу у просторима у које долазе људи који никада нису били на изложби. Кад муштерија дође да се шиша, доћи ће и на изложбу. Муштерије су одушевљене. Код мене је увек у току нека изложба јер сам уверен да нам је уметност неопходна, без ње нисмо ништа – закључује Стојков.

Поред дела наведених уметника, на изложби су и радови Ирене Ковач, Даниела Ковача, гитаристе групе „Јарболи“, Ненада Марића, музичара из Чачка, и Александра Јоксимовића. Домаћин, Миодраг Стојков, каже да ће слике и скулптуре у његовом салону бити доступне муштеријама и свима који пожеле да уживају у уметности, наредних месец дана.

(ВИДЕО) На свечаности у Градској кући додељене борачке легитимације

У настојању да се побољша статус и положај бораца из ратова деведесетих, један од програма...

(ВИДЕО) Како да смањимо утицај стресогених фактора: Гост подкаста је др Горан Абрахам

Како утицати на смањење стреса и стресогених фактора који доводе до различитих болести, била је...

(ВИДЕО) Министарка др Дарија Кисић: Кикинда пример добре прaксе подршке породици и деци

https://youtu.be/FiBhRdb_kig?si=UzxqnrXNCAVSLhTn „Улица отвореног срца“ први пут организована у Кикинди била је посвећена деци са ахондроплазијом....