Удружење „Великоселке“ угостиле представнице Срба из Шведске

Представнице организације жена Савеза Срба у Шведској у посети су нашем граду, а угостиле су их чланице удружења жена „Великоселке“ из Банатског Великог Села. Сарадња која траје годинама сада је употпуњена и, како је истакнуто на пријему у кабинету градоначелника Николе Лукача, биће продубљена и у наредном периоду.  До размене искустава и упознавања две организације жена дошло је на иницијативу Славице Сљепчевић, рођене Суботић, из Банатског Великог Села која је у далеку Шведску, заједно са супругом Гојком, отишла 1970. године. Корене није заборавила и често долази у родно село. Заједно са супругом у Шведској се бави друштвеним радом.

-Волимо да дођемо у нашу кућу у Банатском Великом Селу, а тако смо научили и нашу децу и унучиће. Сарађујемо са  удружењем „Великоселке“  чије чланице су биле код нас 2015. године, а угостили смо и децу из КУД-а „Марија Бурсаћ“. Наша жеља је да се сарадња развија и буде још боља јер тако јачамо везе са родним местом – рекла је Славица Сљепчевић.

Бранкица Пушац, председница организације жена Савеза Срба у Шведској је од 1991. године. Ова организација окупља око 3.200 чланица, док Савез Срба има око 7.500 чланова.

 

-Са удружењем „Великоселке“ имамо одличну сарадњу и драго нам је што смо овде. Наш циљ је очување идентитета, језика, културе и обичаја, а то раде и чланице удружења „Великоселке“. Надам се да ћемо се чешће посећивати, размењивати искуства и успоставити још бољу сарадњу. Имамо хуманитарни фонд „Радмила Ериксон“ преко ког помажемо свима којима је помоћ потребна како у Србији, тако и у Републици Српској и Херцеговини – рекла је Бранкица Пушац.

Председница удружења „Великоселке“ Драгана Ђурђевић истакла је да је циљ да гошће упознају са традицијом, обичајима, гастрономијом, али и манифестацијама које наш град има. Ту је и искуство у хуманитарном раду које имају обе организације.

-Ми смо мултикултурна средина и на нама је да представимо културу и историју нашег краја. Познати смо и као добри домаћини тако да сам сигурна да ће наше гошће са собом понети лепе успомене – напоменула је Драгана Ђурђевић.

Важно је очувати корене, ма где се налазили, а то одлично ради организација жена у Шведској, рекао је градоначелник Никола Лукач, изразивши своје задовољство што може да их угости.

-Важно је очувати везе са домовином, а сарадња међу удружењима један је од начина да она буде још снажнија. Град Кикинда сада узвраћа посету и сигуран сам да ће сарадња у будућности бити још боља. Локална самоуправа потрудиће се да она буде двосмерна и проширена на културне и спортске садржаје како би се развијала нова пријатељства – прецизирао је Лукач.

Осим Кикинде, делегација жена из Шведске обићи ће Пожаревац, Велику Плану, Параћин, Чачак и Београд.

 

(ВИДЕО) На свечаности у Градској кући додељене борачке легитимације

У настојању да се побољша статус и положај бораца из ратова деведесетих, један од програма...

(ВИДЕО) Како да смањимо утицај стресогених фактора: Гост подкаста је др Горан Абрахам

Како утицати на смањење стреса и стресогених фактора који доводе до различитих болести, била је...

(ВИДЕО) Министарка др Дарија Кисић: Кикинда пример добре прaксе подршке породици и деци

https://youtu.be/FiBhRdb_kig?si=UzxqnrXNCAVSLhTn „Улица отвореног срца“ први пут организована у Кикинди била је посвећена деци са ахондроплазијом....