27 септембра, 2023

У Основној школи „Ђура Јакшић“ започели сарадњу са школом у Марибору

У оквиру програма „Еразмус плус“ ђаци и наставници Основне школе „Ђура Јакшић“ били су на петодневној размени у Марибору. Координатор пројекта „Повежи вештине“ је наставница енглеског језика, Добрислава Ружић.

– Суштина пројекта је повезивање и унапређење мултикултуралности. Учестовало је десет ученика и две наставнице. Колеге су посматрале часове и усавршиле се у новим наставним методама – каже Добрислава Ружић.

Партнерска школа у пројекту је „Табор 1“ у Марибору. Посета је остварена захваљујући подршци родитеља, колега, Туристичке организације и Града Кикинде, каже наставница географије, Биљана Радујко.

– Деца су присуствовала настави са трећим и седмим разредом, билa су смештенa у интернату и пратилa су организацију својих вршњака – каже Радујко. – Обилазили смо културно-историјске знаменитости, санкали се на Похорју. Са колегама смо разменили искуства, што је било веома корисно. Њихов облик рада је сасвим друкчији, али много тога можемо да применимо. Када је географија у питању, занимљиво је да они своју државу увек стављају на прво место и све остале пореде са њом. Искуства из Словеније сада преносимо својим колегама.

Кикиндски ђаци су, чини се, из Марибора понели још интензивније утиске.

– Град је диван, а наставни програм забаван. Учење се своди на гледање филмова и ученици сами проналазе оно што им је потребно за рад – каже Теодора Ћурчин, ученица седмог разреда.

Страхиња Стојановић, ученик шестог разреда, импресиониран је еколошким аспектима у школи-домаћину.

– Оброци се састоје од здраве хране и све је веома чисто, у школи су сви у папучама. Мислим да бисмо то могли да применимо и код нас.

Ђаци су стекли нове пријатеље са којима су, кажу, остали у контакту.

– Пратили смо наставу, али смо тешко разумели. Школа је лепа и велика. Свиђа ми се што смо имали доручак и што смо сви били у папучама – каже Владан Ковачевић из III-1.

У пројекту су учестовали и ученици: Јована Живојинов, Уна Коњик, Сара Јочић, Милица Кришан, Огњен Добросављев, Сергеј Богосављев и Огњен Ђомпарин.

Своје домаћине кикиндски ђаци позвали су да им буду гости на јесен, у току програма „Совембар“. У међувремену, у наставку пројекта, четворо наставника из школе „Ђура Јакшић“ похађаће у Италији семинар о унапређењу интегративне наставе.

„Еразмус плус“, као један од највећих програма Европске уније, финансира пројекте мобилности и сарадње у области образовања, обуке младих и спорта, путем целоживотног учења. Приступ фондовима ЕУ у „Еразмусу“ имају државе чланице Уније и треће земље, делимично или у пуној мери придружене Програму.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!