У „Еђшегу“ завршени театарски сусрети војвођанских Мађара: најбољи „Португал“ из Темерина

Више од хиљаду учесника и 14 ансамбала стварало је позоришне свечаности последњих десет дана на сцени КУД „Еђшег“, домаћина 28. Смотре аматерских мађарских позоришта Војводине. Награде најбољима уручене су данас, последње фестивалске вечери.

– Жири је био једногласан. Најбоља традиционална представа је „Португал“ у режији Шандора Ласла – Мађарског културно-уметничког друштва „Sirmai Karoly“ из Темерина, а најбоље алтернативно остварење – комад Омладинске групе Дома Културе из Бачке Тополе – „Ћелава певачица“. Доделили смо још 15 главних награда, укупно 40 фестивалских признања – рекла је председница жирија, Розалија Брешћански Борош, драмски писац и драматург у Народном позоришту у Суботици.

Главне глумачке награде понела су четири учесника Сусрета: за најбољу главну мушку улогу награду је добио Габор Киш за остварење у представи „Жуто ждребе“ Мађарског културно-уметничког друштва „Sturcz Jožef“ из Купусине. Ката Ковач Немеш понела је признање за најбољу главну женску улогу у представи „Прекид програма“ Аматерског позоришта „Мара“ из Бачке Тополе. За споредне улоге награђени су: Бела Сивери и Едина Немеш за игру у представи „Португал“.

Домаћини, КУД „Еђшег“, добили су два специјална признања за своје остварење „Химна“ у режији Шандора Кираља.

Смотра аматерских мађарских позоришта Војводине четврти пут је одржана у Кикинди. У суботу је уприличен и Дечији дан, када су се предшколци и основци, кроз игру, упознавали са позориштем и глумом, каже председница КУД „Еђшег“, Рамона Тот.

– Веома смо задовољни и јако сам поносна на своју екипу. Више од 60 људи је, сваког дана током Сусрета, поред свог редовног посла, помагало у организацији и показали смо да смо добри домаћини. Поносна сам и на нашу публику јер је сваке вечери била пуна сала. Одигране представе су јзахтевне, жанровски веома различите и свако је могао да пронађе понешто по свом укусу, као и да види шта је то аматеризам: и уметност и хоби који се ради поред школе и посла. Ово је љубав према позоришту – рекла је Рамона Тот.

Мађарска национална заједница ужива велику подршку локалне заједнице, истакао је председник Градског парламента Младен Богдан који је, уз чланице Градског већа, Валентину Мицковски и Мелиту Гомбар, присуствовао завршној свечаности.

–  Желимо да покажемо да смо град мултикултуралности, мултиетничности и мултиконфесионалности и да ћемо увек увек подржати све који желе да очувају свој национални идентитет. Због тога смо и свесрдно подржали КУД „Еђшег“ у организацији овако великог догађаја – истакао је Богдан. – Имали смо ретку прилику да гледамо више театарских жанрова и мислим да је публика била задовољна.

После церемоније доделе награда, наступило је сенћанско Мађарско камерно позориште са представом „Шта је био са женом“ коју је, по Чеховљевој драми, режирао Чаба Киш.

С. В. О.

Don`t copy text!