„Тера“ потписала споразуме о сарадњи са факултетима у Осијеку и Тирани

У Центру за ликовну и примењену уметност „Тера“ настављају процес изградње међународне институционалне и интерсекторске сарадње у региону.

Директор Центра, Александар Липован, потписао је, прошле седмице, споразум о сарадњи са деканицом Академије за умјетност и културу у Осијеку, проф. др Хеленом Саблић Томић, а затим и са заменицом ректора Универзитета „Полис“ у Тирани, др Елоном Карафили, о размени искустава са Одсеком за уметност и дизајн овог универзитета.

Како је у споразумима истакнуто, институције су се сложиле да ће заједнички радити на јачању будуће сарадње и развијању културних, уметничких, научних и наставних искустава ради промоције ових активности и заједничких интереса.

Студенти наведених институција ће практичну наставу у области скулптуре одржавати у Студентском кампу „Тера“. Рад и боравак у Атељеу „Тера“ који има статус споменика културе од значаја за индустријско наслеђе, нуди све расположиве техничке и технолошке услове за преношење знања и четрдесет година интегрисаног искуства у раду са глином. У додатку скулпторске праксе, студенти имају прилику и да се упознају са основама РеОрг метода, интернационално признатог иновативног начина реорганизације и оптимизације музејских депоа.

Поред редовних активности у склопу програма, професори ових институција одржаће и и јавне мастерклас часове, предавања, презентације истраживања или пројеката заинтересованој јавности у Кикинди.

Важно је напоменути да се споразум о сарадњи са албанским партнером ослања на Меморандум о разумевању о културној сарадњи на Западном Балкану који регулише видове сарадње у области културе између институција три стране: Републике Србије, Републике Албаније и Републике Северне Македоније. Кроз заједничке позиве за финансирање пројеката, регулише лакшу мобилност уметника у оквиру програма Отворени Балкан. Све институције су заинтересоване да заједнички учествују са овим програмом на конкурсу Креативне Европе.

Позицију Центра „Тера“ и Кикинде као регионалног и европски препознатог центра за студенте уметничких академија утемељио је и промовисао професор Слободан Којић, оснивач и дугогодишњи директор Центра за ликовну и примењену уметност „Тера“.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!