Такмичење и обуке за иноваторе у области технологије

Такмичење за најбољу технолошку иновацију у Србији представљено је данас у Градској кући, на првој седници Савета Севернобанатског управног округа ради привлачења што већег броја појединаца да се пријаве за учешће у овом државном пројекту који се реализује од 2005. године.

– Могу да учествују сви, имали смо тимове од ђака до пензионера, као и чланове Академије наука. Такмичење није ни на који начин ограничено. Једина идеја је да се отворе нови тржишни потенцијали: за замену извоза, за извоз, за надомештање неких производа, услуга, процеса или софтвера, за измену начина пословања. Било која врста иновације долази у обзир јер је то једини начин да дођемо у такозвану одрживу конкурентску предност – монопол који је заснован на знању, а не на позицији или протекцији – рекао је проф. др Војин Шенк, координатор такмичења.

Иако је у питању такмичење са новчаним наградама (прва је у износу од милион динара), задатак организатора је да што више људи учествује у специјализованим обукама о томе како на основу иновација успети на тржишту, почевши од тога како доћи до идеје која се суштинске разликује од других, додао је проф. др Шенк.

Од када постоје такмичење и обуке, само финалисти су основали више од 90 предузећа која се и даље развијају, а више од 11 хиљада људи прошло обуке, у чему и јесте највећа вредност, речено је на скупу.

– Радимо на томе да са овим пројектом упознамо људе у целом Округу, да знају да имају могућност да буду полазници једногодишњег семинара или едукација, и да науче како да, од иновативне идеје, дођу до реализације. Локални предузетници имају прилику да науче неке нове методологије, као и да добију прилику за промоцију – изјавио је начелник Севернобанатског управног округа, Мирослав Дучић.

Професор Владимир Никић истакао је да, већ трећи пут постоји и категорија иновативно село, намењена становницима села који имају идеју и визију како би њихово место могло да се развија у будућности. Право учешћа имају представници сеоских компанија, пољопривредних газдинстава и удружења.

Седници Савета присуствовали су представници локалних самоуправа, регионалних привредних комора Кикинде и Суботице, удружења предузетника и пољопривредних стручних служби и, у име домаћина, градоначелник Никола Лукач и чланови Градског већа Валентина Мицковски и Саша Танацков.

Рок за пријављивање је 5. мај на сајту www.inovacija.org. Пројекат организује  Министарство науке, технолошког развоја и иновација у партнерству са многобројним партнерима.

С. В. О.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!