Свечано у Црвеном крсту – најбољи у квизу знања шестаци ОШ „Вук Караџић“

Дефилеом ученика основних школа, данас су започета обележавања Дана и Недеље Црвеног крста у Кикинди, које, ове године Црвени крст Србије спроводи под слоганом “Сачувајмо хуманост“. Кампања има за циљ да повеже људе у једноставним делима хуманости и да позове и подсети суграђане да могу својим гестом и добром вољом да учине свет хуманијим и бољим местом за живот, наводе у овој организацији.

Првог дана Kампање, у просторијама Црвеног крста одржан је 15. Фестивал младости, хуманости и лепоте. Отворила га је Маријана Мирков, председница кикиндске организације.

– Захваљујем свим сарадницима и ђацима који су овде са нама. Важно је да сачувамо хуманост јер, колико дајемо, толико смо велики за себе и за друге – рекла је Маријана Мирков.

Овај дан посвећен је свим волонтерима и професионалцима, сарадницима Црвеног крста, истакла је секретарка Организације, Данијела Бјељац.

– Свако време доноси недаће и изузетно је важно да, и на овај начин, покажемо хуманост и солидарност према људима који су у различитим врстама потреба, са којима смо свакодневно у контакту и настојимо да им помогнемо. Задатак наше организације је да мотивише и васпитава будуће нараштаје да брину о својим ближњима, о својим комшијама, да развијамо емпатију међу људима како бисмо сутра били боље друштво – рекла је Данијела Бјељац и додала да је идеја била да се окупе сви сарадници Црвеног крста: спасилачка служба Спортског центра „Језеро“, ватрогасна јединица НИС-а, представници Дома здравља и Саобраћајне полиције.

Екипе ученика шестог разреда свих градских, и основних школа из Мокрина, Накова и Банатског Великог Села надметале су се у познавању активности Црвеног крста у различитим областима. Најбољи су били ђаци ОШ „Вук Караџић“, другопласирани су ученици ОШ „Јован Поповић“, док је треће место заузела екипа мокринске школе.

Тренутно, кикиндска организација има 30 млађих волонтера, ученика виших разреда основних школа, и двадесетак средњошколаца.

Програми Недеље Црвеног крста настављају се сутра (четвртак), посетом старијим волонтерима и најугроженијим корисницима програма „Брига о старима“; у петак ће ова организација бити коорганизатор Међународног дана физичке активности на Старом језеру, а у суботу ће, у свом простору, одржати традиционално Градско такмичење у пружању прве помоћи. Од 13. до 15 маја угостиће прваке, а Кампања ће се завршити 15. маја, даривањем беба рођених у Недељи Црвеног крста.

(ВИДЕО) Посета министра културе Николe Селаковића: Значајна средства за „Теру“ и Музеј

Министар културе Никола Селаковић у оквиру посете Кикинди потписао је уговоре о конкурсном финансирању са...

(ВИДЕО) Кикинда може да рачуна на подршку Покрајине, истакла председница Владе Војводине Маја Гојковић приликом посете нашем граду

Почела је изградња атмосферске канализације у оквиру пројекта „Слив Моравска” коју заједнички финансирају Покрајинска влада...

Don`t copy text!