Суграђани посматрали делимично помрачење Месеца, Јупитер и Сатурн

Младен Ђуран, астроном аматер, након успешног предавања у Културом центру „Од атома до галаксије“, а поводом обележавања Светске недеље свемира, организовао је посматрање делимичног помрачења Месеца. На паркингу Спортског центра „Језеро“ окупило се тридесетак заинтересованих суграђана свих годишта који су уз помоћ аматерског астрономског телескопа успели да виде удањене планете.


– Створили су се услови за посматрање Месеца , Јупитера  и Сатурна и као што сам обећао на свом предвању, суграђане сам позвао да виде овај природни догађај. Многи од њих показали су занимање за астрономију. Телескоп кроз који посматрали планете је довољно добар да се виде и сателети планете, а мене је пријатно изненадила заинтересованост младих људи, али и пролазника за далеки свемир и његово аматреско изучавање – рекао нам је Ђуран.
Наш суграђанин је астроном аматер. Да изувачава ову науку привукла га је појава Халејеве комете пре четири деценије.

-Овом приликом успели смо да видимо Месечев релњеф односно кратере. Тамне зоне на месецу зову се мора и млади и деца имали су пуном питања о овој теми. И поред значајног светлосног загађења успели смо да спроведемо сва планирана посматрања.Требало је наћи  добро место и надам се да сам испунио очекивања оних који су дошли. Слична окупљања биће организована у зависности од тога како се створе услови за посматрање одређених небеских појава – сазнајемо од Ђурана.


Тренутно се не могу видете Меркур и Марс јер им је положај такав да су привидно близу Сунца. Венера односно звезда Даница је видљива кратко време на источном небу пре изласка Сунца.Изучавање планета и уопштено космичких појава одвајкада је интересантно људима.

 

Don`t copy text!