Струја од 1. новембра скупља за осам одсто – новим мерама Владе рачун мањи и за 40 процената

На предлог Министарства рударства и енергетике Влада Србије је усвојила препоруку да Електропривреда Србије и предстојеће зиме обрачунава грађанима попусте од 20 до 40 одсто за рационалну потрошњу електричне енергије, изјавила је ресорна министарка Дубравка Ђедовић Хандановић.

Сви грађани који буду смањили потрошњу за више од пет одсто у односу на исти месец у претходне две године добиће умањене рачуне за струју за 20 до 40 одсто наредних шест месеци.

– Ове године смо највиши праг умањења рачуна за рационалну потрошњу увећали са 30 на 40 одсто, а додатно ћемо подстицати да се део потрошње пресели у тзв. нижу тарифу, односно ноћу, како бисмо подстакли грађане да енергију више троше у периоду кад је она најјефтинија – изјавила је министарка.

Попусти ће важити почев од октобарских рачуна ове године, закључно са рачуном за март следеће године.

За уштеде енергије од пет до 15 одсто обрачунава се попуст од 20 одсто, а за потрошњу од 15 до 20 одсто, попуст је 25 одсто.

Грађани који смање потрошњу струје између 20 и 25 одсто, моћи ће да рачунају на попуст од 30 одсто, док ће они који уштеде између 25 и 30 одсто енергије, остварити попуст од 35 одсто.

Највећи попуст, од 40 одсто, имаће домаћинства која потрошњу електричне енергије смање за више од 30 одсто.

Из Министарства су навели и да ће се домаћинствима обрачунавати попуст од пет процената уколико учешће ниже тарифе у месечном обрачуну увећају за најмање пет одсто у односу на учешће ниже тарифе у обрачуну за исти месец претходне године.

Појашњавају да је важно да домаћинство оствари уштеду или у односу на исти месец претходне године или на исти месец 2021. године, како би се попусти обрачунали на рачуну.

Услов за одобравање попуста је да купци имају потрошњу у обрачунском периоду.

За претходну грејну сезону, на препоруку Владе Србије, Електропривреда Србије је домаћинствима која су смањила потрошњу електричне енергије обрачунавала попусте од 15 до 30 одсто на месечни рачун од 1. октобра 2022. до 31. марта 2023. године, и у том периоду попуст на рачун остваривало је између 36 и 45 одсто купаца месечно.

Министарка Дубравка Ђедовић Хандановић

Струја од 1. новембра скупља за осам одсто

Савет Агенције за енергетику (АЕРС) је дао сагласност да се, од 1. новембра, повећа цена струје у Србији од за осам одсто, саопштено је из ове агенције.

Киловат-сат струје за домаћинства и мале купце од новембра ће бити 10,26 динара, а са порезом на додату вредност (ПДВ), 14,29 динара.

Струја је претходно у Србији поскупела 1. маја, такође за осам одсто, и тренутно њена цена износи 13,31 динар по киловат-сату са порезом.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић изјавила је раније да је за социјално угрожене грађане обезбеђено три и по пута више средстава у буџету да би, када дође до повећања цена струје и гаса, могли да остваре попуст.

АЕРС је пре неколико дана такође дао сагласност да се од 1. новембра повећа и цена природног гаса у јавном снабдевању за 10 одсто или на 4,54 динара по киловат-сату без пореза и такси, односно 5,02 дин/кWх са порезима и таксама.

Ово поскупљење струје и гаса од 1. новембра биће друго поскупљење тих енергената ове године, с обзиром на то да је и гас, од 1. маја, поскупео за 10 одсто.

(Извор: РТВ)

(ВИДЕО) На свечаности у Градској кући додељене борачке легитимације

У настојању да се побољша статус и положај бораца из ратова деведесетих, један од програма...

(ВИДЕО) Како да смањимо утицај стресогених фактора: Гост подкаста је др Горан Абрахам

Како утицати на смањење стреса и стресогених фактора који доводе до различитих болести, била је...

(ВИДЕО) Министарка др Дарија Кисић: Кикинда пример добре прaксе подршке породици и деци

https://youtu.be/FiBhRdb_kig?si=UzxqnrXNCAVSLhTn „Улица отвореног срца“ први пут организована у Кикинди била је посвећена деци са ахондроплазијом....