Старе занате чувају од заборава

Удружење „Торонтал” у Руском Селу домаћин је 22. етно кампу старих заната који је окупио децу из Кикинде и околине. Међу осамдесеторо деце је и Рускоселка Данијела Хабди која је учесница протеклих неколико година.

– Волим камп јер на њему стичем нове пријатеље. Уједно, пуно тога сам научила да шијем, штрикам, везем. Израђујемо разне ситнице и проводимо време дружећи се – рекла је Данијела Хабди.

Десетогодишњег Теодора Попија затекли смо у вајарској радионици.

– Правимо таблу која се после обраде и сушења закачи на врата као украс. Веома је занимљиво и интересантно. Овде сам заједно са другарима и млађом сестром – сазнајемо од Теодора.

Покровитељ етно кампа је Град Кикинда, а градоначелник Никола Лукач, који је посетио учеснике заједно са чланицама Градског већа Валентином Мицковски и Мелитом Гомбар и председником Савета МЗ Руско Село Душаном Марјановићем, похвалио је представнике удружења „Торонтал“ јер је простор сваке године богатији за нови садржај.

– Етно камп истрајава годинама и прави је пример суживота у мултинациналној и мултикултуралној средини. Очување старих заната и преношење традиције на млађа поколења важан је сегмент рада „Торонтала“  и ово је најбољи начин да их сачувамо од заборава. Деца уче, али и истражују своју историју и културу кроз дружење и игру – истакао је Лукач.

Шандор Талпаи, председник Удружења „Торонтал” поносан је што камп траје више од две деценије. Камп је од посебног значаја за Мађарски национални савет.

– Деца уче старе занате попут веза, ткања, грнчарије, праве предмете од рециклажног материјала  и накит од перлица. Више од две деценије трајања кампа је изузетно. Признање које нам стиже од родитеља и деце нам је водиља – додао је Талпаи.

Етно кампу старих заната придружила су се и деца из Нове Црње, Житишта, Бегејаца, Клека.

Don`t copy text!