Слике Марка Цветићанина у КЦ: уметност је мој еликсир

Изложба Марка Цветићанина, сликара из Банатског Великог Села, отворена је у Галерији Културног центра. Тематски названа ретроспективом, она обухвата и експресивно и апстрактно јер сликар, каже, не жели да се определи за само један правац.

– Знам све правце и стилове, окушао сам се у сваком, али највише сам у екпсресионизму и апстракцији. Моја дефиниција апстрактног сликарства је да је оно естетска медитација природе битисања и игра ствари које ми називамо светом – каже Цветићанин.

Банатска поља, слике трагичних призора, страдање свог народа, све је то Цветићанин преточио у уља и акрилне боје на платну. У последње време, како каже, има и све више апстрактних призора свемира.

Цветићанин слика дуже од педесет година. Радни век провео је у Немачкој где је, такође, имао више самосталних изложби. Као пензионер, настављајући свој уметнички пут, учествује на колонијама и излаже на многобројним групним изложбама у Србији, Самостално је, више пута, излагао у Кикинди и другим местима.

На отварању у Културном центру, где је изложио тридесетак радова насталих у протеклих седам година, говорили су сликар из Нових Козараца, Брацо Азарић и директор Банатског културног центра из Новог Милошева, писац, Радован Влаховић. Изложба ће бити отворена до 1. октобра.

Цветићанин се бави и вајарством и код куће има око 600 радова јер уметност је, каже, еликсир његовог живота. И даље неуморно ствара, сликајући све што узбурка његове емоције, у јакој жељи да, на свој начин, укаже и исправи неправде својим најјачим оружјем – четкицом, бојама и платном.

(ВИДЕО) На свечаности у Градској кући додељене борачке легитимације

У настојању да се побољша статус и положај бораца из ратова деведесетих, један од програма...

(ВИДЕО) Како да смањимо утицај стресогених фактора: Гост подкаста је др Горан Абрахам

Како утицати на смањење стреса и стресогених фактора који доводе до различитих болести, била је...

(ВИДЕО) Министарка др Дарија Кисић: Кикинда пример добре прaксе подршке породици и деци

https://youtu.be/FiBhRdb_kig?si=UzxqnrXNCAVSLhTn „Улица отвореног срца“ први пут организована у Кикинди била је посвећена деци са ахондроплазијом....