Слава Удружења „Сувача“ – за хуманост и пријатеље

Чланице Етно-грађанског удружења „Сувача“ из Кикинде угостиле су данас, на обележавању своје славе у „Белој вили“, госте из пријатељских удружења из читаве Србије.

– Већ 13 година прослављамо Рођење Пресвете Богородице јер је то празник  посвећен женама. Нисмо могле баш све пријатеље да позовемо – половина нам је дошла сад, а половину угостимо у априлу, када су рођендан Удружења и „Штрудлијада“ – каже председница, Радојка Вујадинов.

Резању славског колача, које су обавили свештеници кикиндског намесништва, присуствовао је и градоначелник, Никола Лукач.

– Хвала вам што на достојан начин представљате ваше удружење и град, што чувате обичаје и културу региона и што град подржавате, помажете у манифестацијама и чините да Кикинда буде још боља. Ви жене сте најбољи део нашег друштва и знате да нам помогнете и укажете на наше грешке, да будемо мудрији. Честитам вам славу и желим нам свима да чувамо једни друге и да се узајамно помажемо – рекао је градоначелник.

На прославу је стигло више од 200 чланова удружења са којима „Сувача“ сарађује. Софија Смиљанић, председница Актива жена „Ириг“, каже да имају сталну сарадњу са кикиндским удружењем.

– Кикинду волимо, овде се увек дивно проведемо. Наш актив, такође, ради на  очувању традиције и имамо хуманитарне активности – каже Смиљанићева. – Имамо и своју манифестацију, Сремачко вече“, која се одржава у јулу и окупља уметнике.

Из Александрова су стигле, такође дугогодишње пријатељице Кикинђанки, жене из Удружења „Ливађанке“

– Управо смо се вратиле из Ниша где смо, на манифестацији „Бела кошуља“, освојили прво место у категорији слаткиша. Победиле смо са куглофом, што нам је посебно драго, јер ми 21. октобра организујемо „Куглофијаду“, која је међународна манифестација – рекла је Љупка Мишков, председница „Ливађанки“.

Гошће из свих удружења донеле су и ситне колаче на такмичење „Рецепти наших бака“ које је одржано на прослави и на којем не учествују домаћице из Кикинде. По оцени жирија из „Беле виле“, прво, треће место и главну награду однеле су чланице Удружења „Булевар 023“ из Зрењанина. „Ливађанке“ из Александрова биле су другопласиране.

Етно-грађанско удружење „Сувача“, које постоји 20 година и има 15 активних чланица, бави се очувањем традиције и хуманитарним радом. Чланице су, истиче председница, посебно активне, када је потребна помоћ старијима и болесној деци.

Don`t copy text!