Савез самосталних синдиката: минимална зарада да се усклађује сваких шест месеци

Савез самосталних синдиката Србије договорио се са председницом Владе, Аном Брнабић, да се минимална зарада усклађује са минималном потрошачком корпом два пута годишње, рекао је за Кикиндски портал Илија Дрљић, председник Већа Савеза самосталних синдиката за Кикинду, Чоку, Нови Кнежевац и Нову Црњу,

– Схватили смо да није довољно само једном у току године усклађивати раст најнижее зараде, с обзиром на то да вредност потрошачке корпе непрестано расте због опште економске ситуације изазване ратом у Украјини. Минимална зарада од 40.020 динара почела је да се примењује 1. јануара, а била је депласирана још у новембру, када је најнижа вредност потрошачке корпе била 50 хиљада динара. Значи да већ сада заостајемо 25 одсто, што је, заправо само десетак хиљада динара. На то још треба додати раст трошкова живота за јануар; очекује нас виша цена струје, што повлачи и друга поскупљења – каже Дрљић.

У Савезу самосталних синдиката сада чекају објављивање званичног податка о вредности минималне јануарске потрошачке корпе и порасту трошкова живота, што ће бити објављено у другој половини следећег месеца. Ови подаци биће репер за преговоре о усклађивању минималне зараде.

– Треба подсетити да је у питању само минимална потрошачка корпа – прецизирао је Дрљић. – Озбиљна потрошачка корпа достигла је вредност од преко 80 хиљада динара.

Он додаје да, од минималне зараде, у нашој земљи живи између 350 хиљада и 400 хиљада људи, а добар део њих ради у јавном сектору, у државној служби. На подручју Кикинде на минималцу је, каже, неколико стотина запослених, али нико од њих није запослен у страним фирмама.

– Ситуација је још комплекснија од 1. јануара јер није извршена корекција коефицијената, није почео обрачун зарада по платним групама и платним разредима – објашњава Дрљић. – Када се коефицијент помножи са вредношћу, добије се мањи износ од минималне зараде, изгубио се смисао распона између зарада. Ради решавања обог проблема, држава је донела закон који је, скупштинском одлуком, ставила ван снаге до 2025. године јер нема средстава. Ми смо понудили прелазно решење, али још увек нисмо добили одговор од ресорног министарства.

Од фебруарских преговора са премијерком, у Савезу самосталних синдиката свакако очекују смањење разлике између најниже зараде и минималне потрошачке корпе.

– Очекујемо усклађење у износу од најмање 15 одсто. Ипак, наша жеља је да се уопште више не прича о минималној заради, него да се она стално пратси наајнижу вредност потрошачке корпе.

Због економске миграције која је већ дуго присутна, напомиње Дрљић, послодавци би морали да размишљају не само о томе да обезбеде минималац, него и зараде у много већем обиму, како бисмо задржали младе људе, стручњаке, у својој земљи.

Don`t copy text!