Резултати рада полиције у Кикинди: Мање кривичних дела, одузето више дроге

У Полицијској управи Кикинда представљени су резултати рада од јануара до краја септембра ове године. Начелник Павле Рајков овом приликом истакао је да је укупан број кривичних дела смањен у односу на исти период прошле године. Привредни криминал највише је забележен на подручју Ђале односно границе Хоргош, а повећање је забележено у области еколошког криминала за 65,22 одсто.

-Неовлашћено складиштење опасне материје спада у еколошки криминал. Дужност је да се таква материја преда како би се на прави начин уклонила, али, на жалост физичка, па и одређена правна лица не придржавају се тога. Оне су опасне јер могу да загаде земљу или водоток. У области кривичних дела предњаче тешке крађе и крађе. Проценат расветљавања дела са непознатим починиоцима је 51,87 одсто – рекао је Рајков.

Од 608 кривичних дела са познатим почиониоцима, њих 308 је ухваћено на делу. На подручју Полицијске управе, у првих девет месеци, регистровано је једно убиство које је починило непознато лице. Убиство се догодило међу мигрантима и због тога је нерасветљено, док су остала дела, два убиства у покушају, једно тешко убиство у покушају, силовање, 16 случајева тешких телесних повреда и једно разбојништво, расветљена.

 

– На нашим улицама имамо дроге и све чинимо да смањимо и контролишемо количину психоактивних супстанци на терену. Прошле године смо одузели 2.213 грама дроге, а ове 7.191 грам. Реализовали смо 115 заплена и поднете су 173 кривичне пријаве против исто толико особа од који су 42 одсто млађе особе од 21 до 30 година – сазнајемо од Павла Рајкова.

Кривична дела везана за насиље у породици су повећана са 89 на 93 и нових су 92 почионица, а један је повратник. Заједно са тужилаштвом и Центром за социјални рад изречено је 446 хитних мера од којих се 305 односи на привремену забрану  насилника да контактира са жртвом и прилази јој, а 141 починилац је привремено удаљен из породичног дома. У 80 одсто случајева жртве су жене које су претрпеле физичко насиље, а у само једном случају доказано је психичко насиље.

Фото: службена ФБ страница МУП-а

-Смањен је број кривичних дела у школама са 13 на шест, прекршаја са девет на шест, међутим такозваних осталих догађаја односно неспоразума међу ученицима у школама имамо више, нарочито током маја, када се у Београду догодила трагедија – додао је Рајков.

На територији коју покрива ПУ Кикинда има 49 школа које дневно обезбеђује 69 полицајаца. Смањен је и број саобраћајних незгода за 18 процената у односу на исти период лане. До сада је у саобраћајним несрећама погинуло шест особа, од којих је једно дете пешак.

Зоран Будиша, начелник Одељења за ванредне ситуације рекао је да је од почетка године забележна 391 интервенција, за 41 одсто мање него у истом периоду прошле године. Број пожара смањен је за 46,3 одсто. Прошле године било их је 557, а ове 299 пожара, од којих је 241 на отвореном простору.

-Подсећам  суграђане да је законом забрањено паљење ватре на отвореном простору. Забрањено је спаљивање смећа и биљних остатака на отвореном и у наредном периоду појачаћемо контролу како би се избегле евентуалне фаталне последице. Казне за физичка лица крећу се од  10.000 до 50.000 динара, а за правна лица од 300.000 до милион динара – прецизирао је Будиша.

Будиша је апеловао на све суграђане да пред почетак грејне сезоне прегледају димњаке, ложишта, пећи и остала грејна тела, како би се безбедно загревали током зиме. Опасност представљају и мобилни пуњачи укључени у струју, а без потрошача закаченог на другом крају.

Ревизија оружја

Током  добровољне предаје прикупљено је 640 комада илегалног оружја, 48.000 комада метака разног калибра, 101 минско – експлозивно средство и 3,81 килограма барута. У току је контрола на који начин чувају оружје они који га имају регистрованог.

Пресељено 1.728 миграната

Када је реч о мигрантима највише проблема има у Мартоношу и Хоргошу. Од њих је одузето 12 пушака, четири пиштоља, 756 комада муниције и 55 комада хладног оружја.

– Свакодневно се боримо на сузбијању кријумчара, али и кривичних дела које почине мигранти. Од јануара до септембра регистровали смо 86 кривичних дела и 93 прекршаја. Кривично дело чини локално становништво кријумчарећи мигранте који илегално прелазе границу или их чувају  док не је не пређу – казао је Рајков и напоменуо да су у овој години 43 пута укупно 1.728 мигранта преселили у прихватне центре Тутин, Сјеница и Прешево.

 

 

Don`t copy text!