Ребалансом буџет увећан за 76 милиона динара: Капитална улагања за бољи живот грађана

Већином гласова одборници су, на заседању локалног парламента, усвојили Одлуку о изменама и допунама одлуке о буџету града Кикинде за ову годину са пројекцијама на 2024. и 2025. Првим ребалансом, буџет се усклађује са досадашњом реализацијом и увећава за два процента, за око 76 милиона динара, тако да ће износити три милијарде 997 милиона динара, истакла је Дијана Јакшић Киурски, заменица градоначелника.

-Првобитно је био планиран буџет од три милијарде 471 милиона динара, али је од почетка године до данас, на име трансферних средства од других нивоа власти добијено  више од 446 милиона динара за капитална улагања. Од Управе за капитална улагања 127 милиона динара очекујемо до краја године за реконструкцију и изградњу водоводне мреже и 150 милиона за изградњу секундарне атмосферске канализације. Културни центар за реконструкцију крова и фасаде по пројекту „Градови у фокусу“ добио је 18 милиона динара, 10 милиона одобрено је за уређење атарских путева, 11 милиона за куповину сеоских кућа за избеглице стигло је од Комесеријата за избеглице, а за исту намену, али за младе брачне парове опредељено је 10 милиона динара. Поменута средства нису сва реализована, али ће бити до краја године – појаснила је Дијана Јакшић Киурски.

Ове године Град Кикинда неће се кредитно задужити за израду мини постројења за пречишћавањ воде по селима.

-Од инвестиције се није одустало. Покрајина је обезбедила новац за финансирање овог пројекта и како буду пристизала ова средства она ће се уводити у буџет – прецизирала је Јакшић Киурски и напоменула да ће наредне, 2024. године, такође бити рађена атмосферска канализација, реконструкција дистрибутивне водводне мреже и завршетак магистралног водовода, а ту су и капитална улагања у селима.

Градоначелник Никола Лукач прецизирао је да се 850 милиона динара слило у град од републичке и покрајинске власти.

-Корисници буџета нису осетили огроман губитак од 220 милиона динара плаћених за посао који није урађен. То је срамотно, а срамота је и онај ко подржи такве особе, које отимају од свих грађана, а пре свега од деце. Хвала држави и председнику Александру Вучићу који се лично заинтересовао за проблем који смо имали. Добили смо 60 милиона, али је још 160 милиона динара морала да изнађе локална администарција и да нађе начин да исплати неурађени посао. Хвала свима на разумевању јер су сви  разумели тежак моменат у ком смо се нашли од 12. јуна, до 14. јула, када смо изашли из блокаде. Многи су сумњали, поједини у скупштнској сали су се и радовали зато што ће грађани можда бити оштећени. Ни моји Кикинђани, ни деца, ни студенти, ни породиље, ни социјално угрожене породице нису осетили тај тежак период. Прерасподелом трошкова и приоритета испоштовали смо све обавезе. Нека је на образ ономе које узео 220 милиона динара, нека је на образ свима онима који су се од тог новца окористили и сада праве кампање против свих нас и државе. Очекујем и надам се да ће и Хотел „Нарвик“, 20 милиона динара које дугује Граду за порез, платити од тог новца. Волео бих да видим на шта је потрошен тај новац, сем ако није уперен против државе – рекао је Лукач  и подвукао да је ребаланс је урађен најбоље како је могло у овим околностима.

Први човек града поручио је суграђанима да зна да поједини негодују због раскопаних улица и затворених пролаза, али улаже се у инвестиције које су деценијама чекале попут: фабрике воде, мини постројења за пречишћавање воде на селима, замене водоводне мреже, изградњеа атмосферске канализације, завршава се прва фаза радова на Болници и улаже се у комуналну инфраструктуру.

Александар Аћимов, шеф одборничке групе напоменуо је велике инвестиције у школама.

-У школе и предшколску установу уложено је око 35 милиона динара. Подсетићу да су пре само десетак година школе биле у дуговима у укупном износу од 78 милиона динара. Рачуни нису били плаћани месецима, а улагања у радове били су мисаона именица – рекао је Аћимов.

Одборник СНС Душан Попесков додао је да је ове године највише средстава добијено из републичких и покрајиснких фондова.

-Годишње са виших нивоа власти, за разне пројекте, у просеку добијемо око 400 милиона динара, а ове смо успели да се изборимо за дупло више новца. Та чињеница радује и за сваку је похвалу – закључио је Попесков.

Већином гласова дата је сагласност на другу измену и допуну програма пословања ЈП „Кикинда“  и на другу измену програма коришћења средстава субвенција из буџета града.  Гласало се и за измене и допуне програма пословања ЈП „Топлана“, План детаљне регулације Блока 31 у Кикинди и План генералне регулације централног дела града. Усвојен је Локални акциони план за родну равноправност од 2024. до 2026. године, а  донета је и Одлука о образовању Комисије за родну равноправност Града, као и о начину образовања, задацима и начину рада Савета за родну равноправност. Донета су решења о стављању ван снаге решења о преносу непокретности односно грађевинског земљишта и објекта из јавне својине Републике Србије у јавну својину Града без накнаде, о давању сагласности на употребу грба Града Миодрагу Мацури у хуманитарној акцији помоћи Националном удружењу деце оболеле од рака, а  дата је сагласност  и на употребу имена Кикинде фирми „ВТВ“ доо Суботица у називу радио станице.

 

 

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!