Први сајам родитељства – за здрав развој и срећно детињство

Кикинда је један од градова који спроводи пројекат УНИЦЕФ-а и Владе Србије, „Разиграно родитељство“. У оквиру пројекта, данас је први пут организован Сајам родитељства на тргу испред Културног центра. Своје услуге и капацитете представиле су установе релевантне за стварање и оснаживање здравих породица, односно подстицајног окружења за децу од најранијег узраста.

– Наш циљ је да што више родитеља повежемо са нашим здравственим системом, да радимо на промоцији и превенцији кроз здраво родитељство. Важно је да родитеље, од периода зачећа, повежемо са услугама наше установе. У Школи за труднице могу да стекну потребна знања, од психофизичке припреме, преко тема о трудноћи, порођају, дојењу и првим данима у кући са бебом. Заједно са локалном самоуправом и осталим институцијама и установама јачамо ресурсе за савесно родитељство – рекла је Оливера Вучковић Попов, координаторка Школе за труднице Дома здравља.

Своје штандове имали су и Центар за социјални рад, Предшколска установа и Центар за пружање услуга социјалне заштите.

– Ми смо овде да покажемо родитељима како на најранијем узрасту стимулисати дете да се што боље развије. Имамо полигон за бебе на којем показујемо како, до узраста од годину дана, треба поступати са дететом – како га правилно држати и усмерити да се што боље развија. Направили смо и полигон са развојном мапом до узраста од 24 месеца на којем може да се види шта дете треба да ради у ком узрасту. Када виде да дете уме или не уме да уради оређену радњу, родитељи могу да сазнају шта даље треба да раде. Наша је улога да покажемо родитељима како на најбољи начин да стимулишу своје дете како би се оно што боље развијало – објаснила је Николета Павлов, в. д. директорица Центра за пружање услуга социјалне заштите.

У радионицама Предшколске установе малишани су цртали и сликали, а на бини се одвијао музички програм.

Догађају на тргу претходила је трибина у Културном центру са темом „Срећно родитељство“. Присуствовале су јој, у име локалне самоуправе, заменица градоначелника, Дијана Јакшић Киурски и чланице Градског већа, Валентина Мицковски и Мелита Гомбар.

– Пројекат „Разиграно родитељство“ усмерен је ка томе да освестимо значај правилног и здравог раста и одгоја детета од најранијег периода, што ће значити не само детету него и родитељима и свима нама ако желимо да идемо ка томе да стварамо здраво, цивилизовано друштво. Желимо да пружимо подршку родитељима и старатељима да стекну или унапреде родитељске вештине, да искреирају здрав, подстицајни и негујући амбијент за своје дете. Циљ је да промовишемо значај блискости, што је основ за отворену комуникацију и здраве породичне односе, што значи одрастање у здравом амбијенту. Ми смо изабрали да пројекат реализујемо организовањем трибине и Сајма родитељства и надам се да ће ови програми заживети – рекла је заменица градоначелника.

Дијана Јакшић Киурски је истакла да заинтересовани родитељи могу да добију информације о томе која права и услуге могу да остваре на нивоу локалне самоуправе у трима приоритетним областима: здравству, социјалној заштити и у  образовању.

Сајам родитељства обишли су и градоначелник Никола Лукач са сарадницима и генерални секретар Сталне конференције градова и општина, Никола Тарбук, који су данас, у Градској кући, потписали уговор о донацији УНИЦЕФ-а, односно „Лего фондације“. Овим чином су деци на територији Кикинде обезбеђене едукативне играчке и информатичка опрема у вредности од 300 хиљада динара.

Don`t copy text!