Први позоришни фестивал у Новим Козарцима овог викенда

Позориште у Козарцима, „ПУК“, назив је првог театарског фестивала у овом месту. Организује га глумац Стефан Остојић, симболично означавајући почетак новог позоришног живота у селу, али и у знак захвалности мештанима који су свесрдно помогли приликом првог догађаја овог лета, мобе у току које је постављена летња позорница.

– На „Велќу мобу“ дошли су и организатори Фестивала „Интеф“ на Мишару. Много су им се свидели Нови Козарци и иницијатива да се обнови културни живот у селу. Тада је настала идеја о позоришном фестивалу. Током мобе мештани су нам пружили изузетну подршку, удружења жена и комшије су нам припремали храну, а чланови КУД-а приредили су програм и ми смо решили да им узвратимо – каже Стефан Остојић. – Све радимо из чистог ентузијазма, у жељи да се у селу одвијају културни догађаји, да се уметност развија и ван градова, као и да сами уметници препознају изазов наступања у мањим срединама.

Професионални глумци долазе да, без хонорара, играју у Новим Козарцима већ сутра, у петак, 13. октобра. Мештани и гости имаће прилику да, у току три дана трајања програма у Дому културе бесплатно гледају представе, а млади и да учествују на глумачким радионицама.

Свечано отварање у Дому културе заказано је за 17.50, а већ од 18 сати наступа глумица из Ниша, Милица Димитријевић, са монодрамом „Кад се завесе спусте“. Од 19 сати, Стефан Остојић извешће свој музички стендап „Мала ноћнa неугодa“.

Сутрадан, у суботу, за 13 сати, заказан је „Позоришни ручак“ – отворена сцена за наступе заинтересованих извођача, а за 18 сати драмска радионица за старије од 14 година.

Радионица за узраст изнад 11 година одржаће се у недељу, од 13 сати. У вечерњим сатима последњег фестивалског дана, Стефан Остојић ће одиграти своју монодраму „Лала“, од 17 сати, а затим ће, од 18 сати, монодраму „Српски Хамлет“ одиграти глумац из Шапца, Душан Симић. Сви програми одвијаће се у Дому културе. Улазак на догађаје и учешће на радионицама је бесплатно.

Поред Фестивала, за који планира да организује сваке године, у селу ће и сваког месеца бити организован уметнички програм, напомиње Остојић.

– Већ наредног месеца доћи ће нам Тања Андерсен, плесачица из Шведске,  професор плеса у Гетеборгу. Биће у Новим Козарцима у уметничкој резиденцији недељу дана и припремиће префоманс који ће, премијерно, извести у селу. Тада ћемо одржати и плесну лабораторију на којој ће учествовати плесачи из неколико градова из Србије, а у плану су и музичке и циркуске радионице – најављује Остојић и додаје да се, у мисији децентрализације културе и стварања уметничких сцена у малим местима, сви ангажују без икакве финансијске подршке, али да су, такође, отворени за договоре са потенцијалним спонзорима који препознају значај оваквих иницијатива и желе у томе да подрже младе уметнике.

Don`t copy text!