Промоцијом здравих навика „Здравље на длану“ прославило десетогодишњицу рада

Удружење „Здравље на длану“ данас је на тргу организовало своју прославу рођендана, десет година постојања. У представљању здравих стилова живота помогли су најмлађи, полазници Спортске школице Удружења „Растимо заједно“ и чланови спортских клубова.

Председник и оснивач Удружења „Здравље на длану“, др Горан Абрахам, истакао је значај здравих навика.

– Хтели смо да покажемо да постоји удружење које се бави унапређењем здравља и продужењем животног века грађана. Деца у основним школама већ имају озбиљних проблема са деформитетима. Промењен је стил живота, живимо убрзаним темпом који нас одваја од здравих навика. Данашњи човек стари 50-70 пута брже у односу на пре 50 година. Свакодневно имамо више стресогених фактора, организам се више бори, брже стари и болести се јављају у ранијем добу. Данас имамо велики број деце која су гојазна, претендују да имају неко обољење, имају повишен крвни притисак, деформитете, поремећај хормона. Сваки пети пар у Србији има проблем са стерилитетом, што је последица лоше исхране, а кардиоваскуларна обољења су, са 60 одсто, заступљена код младих људи – рекао је др Абрахам.

Ово удружење континуирано организује едукације у сарадњи са клубовима и другим удружењима, а једно од предавања биће и на програму „Кикиндског лета“. Такође, подсећа др Абрахам, настављају кампању за здраве ужине у школама у чему ће им, како очекују, помоћи и Град.

У складу са мотом манифестације „Покренимо децу која се не крећу“, десетине малишана из Спортске школице „Растимо заједно“ показала су како вежбају кроз игру. Оснивач Школице, такође и суоснивач Удружења „Здравље на длану“ је професор физичке културе, Бранко Грбанушић. Школица постоји већ 13 година и у њој вежбају предшколци, узраста од 3,5 до шест година.

– Деца су данас доста неактивна о то проузрокује проблеме, мускулатура им је слаба, коштано-мишићни систем такође, 30 одсто деце је гојазно – каже Грбанушић. – Школица је основана са идејом да им надокнадимо физичке активности у игри, на још бољи начин јер ми смо у сали, имамо реквизите. Укључени су сви облици кретања – скакање, трчање, пузање, пењање, сви спортови са лоптом, атлетика, и трудимо се да на време отклонимо проблеме, ако их има.

Школица стално има педесетак полазника, а за септембар су спремни и флајери за родитеље у свим школама, како би им се указало на потребу да деца буду више физички активна. Спортска школица ради у ССШ „Милош Црњански“ и часови, у трајању од једног сата, одвијају се два пута седмично.

Манифестацији су се придружили и мали бубњари Студија „Маус“. Поред промоције и едукације, одржано је и такмичење у скоку у даљ, представљени су примери здраве ужине, као и изложба о десетогодишњим активностима УГ „Здравље на длану“.

Don`t copy text!