Признања винарији „Кепул“ на највећем сајму вина у овом делу Европе

Винарија „Кепул“ из Иђоша на највећем сајам вина у југоисточној Европи  „Wine Vision by Open Balkan” одржаном на Београдском сајму освојила је једну златну и две сребрне медаље у конкуренцији око 800 вина из три земље. Најсјајније одличје припало је белом бургундцу, док су сребром награђена и вина пробус и морава. Према речима Јелене Степанов, која заједно са супругом Богданом води винарију, ово је највећи сајам вина на ком су учествовали и још једна је потврда квалитета.

-Осим винара из Србије, на највећој смотри вина у југоисточној Европи, били су и излагачи из Македоније и Албаније. На челу жирија била је Керолајн Гилби, водећи светски познавалац вина из нашег региона, тако да је ово била прилика да и ми, као произвођачи, сазнамо где смо са производњом вина. Вина су оцењивана само онима који су били  излагачи, а овај сајам донео је признања која су нам показала где се наша вина налазе не само у Србији, него и у региону –  истакла је Јелена Степанов.

Вина су оцењивана према Декантеровом систему и у свим категоријама било је мноштво узорака. Овај систем оцењивања највише се користи и најпрецизнији је јер се користи бодовање.

-Манифестација је организована на Београдском сајму, трајала је четири дана и за то време око 600 штандова, међу којима је био и наш, посетило је више хиљада посетилаца. Наше импресије су више него добре. Сајам је одлично организован и имали смо пуну подршку као излагачи, а винарији „Кепул“ и нама као, њеним власницима ово пуно значи јер смо изашли из регионалног, банатског, миљеа – напомиње наша саговорница.

Важно је и упознавање са осталим винаријама, размена искустава, стицање нових контаката, као и да се упореде вина.

-Иако су на такмичарском делу  отвореног Балкана учествовали винари из Србије, Македоније и Албаније, на манифестацији су се представили и произвођачи вина из Хрватске, Бугарске, Мађарске и Црне Горе. Био то фестивал вина читавог Балкана, тако да признања која смо добили имају још већи значај и ми ћемо се потрудити да их искористимо у будућој дистрибуцији вина. Овом приликом желим да се захвалим локалној самоуправи на подршци која нам је помогла да будемо учесници „Wine Vision by Open Balkan”  – напомиње Јелена Степанов.

Степанова додаје и да је бели бургундац из 2022. године, које је и сада добило најсјајније одличје,  до сада већ било награђено више пута. Подсетимо и то да под виноградом Јелена и Богдан имају два хектара и планирају проширење. И без тога највећи су виноградари на територији Града, а њихова вина могу да се пробају у винарији, али и у дегустационој сали у коју позивају све који воле добра вина. Ова година, напомиње Јелена Степанов, била је тешка за виноградаре, али су они задовољни бербом. У току је прерада грожђа у вина и очекује да њихов квалитет буде још бољи.

НАЈБОЉА ИТАЛИЈАНСКА ВИНА

Током фестивала „Wine Vision by Open Balkan” пила и најбоља италијанска вина из свих крајева ове земље. Италијанска агенција за спољну трговину у Србији у сарадњи са представницима највећег светске смотре вина Виниталy и сајмом Веронафиере, а уз подршку Министарства спољних послова и међународне сарадње Италије, у Београд су довели више од 50 најпознатијих италијанских фирми из сектора винске индустрије.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!