Предавање др Абрахама: здравље из бундеве

„Здравље на длану, лудаја на тањиру“ назив је предавања које је вечерас, у дворишту Народне библиотеке, одржао др Горан Абрахам, оснивач Удружења „Здравље на длану“.

Идеја је да се скрене пажња на значај употребе лудаје у исхрани, као аутохтоне врсте на географском подручју на којем се она узгаја, како бисмо доринели унапређењу и одржавању свог здравља, каже др Абрахам.

– Данас је помодарство да људи једу различите врсте биљака и намирница са других поднебља, као што су чиа семенке, авокадо и слично, водећи се идејом да је то здравије од оног што је одгајано на овом подручју – објашњава др Абрахам. – Наука је доказала да су, у процесу варења, апсорпција, искористљивост хранљивих материја из намирница које нису с овог поднебља, због наше генетике, мање него када једете намирнице са географског подручја на којем сте одрасли. Желим да представим хранљиве вредности лудаје, да покажем да је веома здрава и да је треба користити у свакодневној исхрани.

Додаје да је, из народне медицине познато да је бундева добар лаксатив, извор Ц витамина и да је добра за вид. Модерна медицина доказала је да је богата витаминима А, Ц, Б, калијумом, фосфором, калцијумом, влакнима. Сви  суплементи који се користе у превенцији бенигне хиперплазије простате направљени су на бази бундевиног семена, напомиње др Абрахам.

Поред доктора Абрахама, о узгоју ове биљке говорио је професор Владимир Крстоношић, одгајивач и произвођач.

(ВИДЕО) Хуманитарна организација Срби за Србе: За нову кућу породице Тот-Докић из Мокрина

Хуманитарна организација Срби за Србе позвала је донаторе широм света да се прикључе њиховој новој великој...

(ВИДЕО) „Козара“ поново уговара производњу са пољопривредницима

https://youtu.be/fAQrpDR18Vg?si=lN7EuMEo1aC8tKm-   Пшеницу, иако је у солидном стању, потребно је заштитити, истакао је у подкасту...

(ВИДЕО) Посета високих званичника МУП-а: Кикинда обезбеђује заштиту својих грађана

Вршилац дужности помоћника министра унутрашњих послова Србије и начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић...

Don`t copy text!