21 септембра, 2023

Православни верници обележавају Духовске задушнице и сећање на цара Константина и царицу Јелену

Константин Флавије Валерије, цар Константин Први, рођен је 274. у данашњем Нишу, од оца Констанција Хлора и мајке Јелене. После смрти оца, 306. године, од војске је проглашен за августа (савладара) северозапада Римског царства. Иако многобожац, био је благ према хришћанима.

Одмах по доласку на престо, имао је три велика непријатеља: тиранина Максенција у Риму, Ските на Дунаву и Византију. По предању, пред борбу са Максенцијем, на небу му се указао сјајни крст као знак победе, уз речи: “Овим побеђуј!”.Наредио је да се искује велики крст који је ношен пред војском и ову борбу окончао је као своју велику победу. Одмах потом, Константин је издао знаменити Едикт у Милану 313. године, којим је престао прогон хришћана.

После победе над Византијом, саградио је диван престони град на Босфору и назвао га Константинопољем. Када се цар тешко разболео, јавили су му се апостоли Петар и Павле и саветовали да га епископ Силвестар крсти. После тога страшна болест нестала је са његовог тела.

Света Јелена, царева мајка, радила је много за веру Христову. У Јерусалиму је пронашла Часни крст Господњи и сазидала цркву Васкрсења Христовог на Голготи, а потом и многе друге цркве у Светој Земљи (Израелу).

Умрла је у својој 80. години, 327. године, а цар Константин поживео је још десет година после своје мајке. Умро је у граду Никомидији, 337. године, сахрањен је у цркви Светих апостола у Цариграду.

Њихов култ посебно је негован код Грка и Румуна. Што је код Срба Свети Сава, код Грка је цар Константин. Код Срба постоје породице које славе данашњи празник као крсну славу. Као еснафску славу, овај дан прослављају кујунџије. У Поморављу и Шумадији има села које данас држе заветну славу и носе литије.

У част цару Константину, данас ваља отићи у цркву и запалити свећу за мученике који су свој живот дали у одбрани хришћанства. Такође, верује се да, ако се на данашњи дан три пута умијете светом водицом, очистићете тело и излечити болести које вас муче.

Истог дана ове године обележавају се и Духовске задушнице уочи празника Духови који се обележава сутра. По обичају, треба изаћи на гробље, упалити свеће за душе најмилијих и уделити храну сиротињи.

(ВИДЕО) Потпредседник Владе Милош Вучевић: Честитам на томе како сте од лудаје направили бренд

Изасланик председника Србије Александра Вучића и потпредседник Владе Милош Вучевић посетио је манифестацију „Дани лудаје“....

(ВИДЕО) Свечано у Руском Селу: Откривању споменика Арсенију III Чарнојевићу присуствовао и министар Селаковић

https://youtu.be/MlYvG-bjOyM?si=sbwb-0JjjaELrL5M У порти храма Успенија Пресвете Богородице у Руском Селу, уприличено је откривање и освећење...

не, не , не!!!!!!