(ВИДЕО) После две деценије потпуно друга слика: ЈВП „Воде Војводине“ уређује каналску мрежу у Мокрину

Велики комунални проблем у Мокрину је успешно решен. Уређење четири километра каналске мреже која се простире од румунске границе кроз Мокрин до улива у реку Златицу, приводи се крају захваљујући финансирању ЈВП „Воде Војводине“, а иницијативи мештана и Месне заједнице и подршци Града. Уклоњено је око 70.000 м2 биљне вегетације и измуљено 13.000 кубних метара муља.

Да се комплексан и захтеван посао уређења овог дела каналске мреже успешно завршава, на лицу места су се уверили директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић и градоначелник Никола Лукач. Са њима су били и покрајинска посланица Станислава Хрњак и начелник Севернобанатског округа Мирослав Дучић са сарадницима. Након што је прошле године уређено 30 километара каналске мреже у свим катастарским општинама Града Кикинде, ове године је настављено са радовима, указао је директор „Вода Војводине“.

-Ово је мелијоративни систем Бегејског слива и најзахтевнији посао у одржавању каналске мреже који смо до сада имали јер се овде није радило 20 година. Могу рећи из оправданих разлога, због великог броја пешачких мостова, близине домаћинстава, опасности приласка машина. Захваљујем се колегама из предузећа „Средњи Банат“ који су у рекордном року од петнаестак дана успели да ураде овај посао, за који смо предвидели 180 дана, баш због ових компликација. Огромна количина муља је извађена и 17.000 квадрата биљне масе. Канал опет добија сврху, враћамо га у пројектовано стање. Свих 300 хектара земље од државне границе са Румунијом до улива у Златицу моћи ће опет да буду квалитетно одводњавани. Радимо на два канала, на Главном каналу и каналу Б 10. На иницијативу мештана Мокрина смо ово покренули, и захваљујући иницијативи Града Кикинде. Задовољан сам сарадњом коју имамо и могу да најавим да ћемо наставити са улагањем у Град Кикинду- рекао је Кружевић.

За ову намену издвојено је 24 милиона динара из програма система за одводњавање. Градоначелник Никола Лукач истакао је успешну сарадњу са ЈВП „Воде Војводине“ захваљујући којој је протеклих година стање каналске мреже значајно побољшано.

-Петнаестак година интензивно сарађујемо са„Водама Војводине“, али последњих година они прави, суштински проблеми за грађане се решавају. Двадесетак година овај канал који пролази кроз насељено место није уређен. Месна заједница је у разговору са грађанима идентификовала ово као проблем. Хвала на препознавању проблема и финансирању од стране „Вода Војводине“. Настављамо сарадњу, определили смо суфинансирање и уз програме „Вода Војводине“ сигурно да ћемо као Град знати да искористимо шансу. Морамо и да апелујемо на грађане да чувамо канале- апеловао је градоначелник Лукач.

Да је канал, на појединим деоницама, био готово претворен у полу-депонију, сведоче и фотографије како је изгледао пре уређења.

 

 

 

 

Don`t copy text!